Pečeno zelje s curryjem in slanino
Sestavine
- 3 žlice arašidovega olja
- 4 debele rezine (5 mm) hamburške slanine
- 1 majhna rumena čebula
- 1/2 glave koničastega zelja
- 1 žlica curryja v prahu
- 40 g masla
- 100 ml kokošje juhe
- sol
- PEČENI RIŽ
- 200 g basmati riža
- 1 šalotka
- 2 žlici sojine omake
- 1 žlička mirina
- 1 žlička riževega vina (sake)
- 1 žlička sezamovega olja
- 2 jajci
- 2 žlici drobnjaka

Riž skuhamo po navodilu na embalaži in ga ohladimo (lahko ga skuhamo že dan prej). Slanino narežemo na 2 cm velike kocke. Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. Zelju izrežemo trdi kocen in liste narežemo na trakove.
V veliki ponvi ali voku segrejemo žlico olja, dodamo narezano slanino in čebulo ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo zelje, curry in maslo ter pražimo še 5 minut.
Dolijemo kokošjo juho in 30 ml vode, zvišamo temperaturo in zelje kuhamo še 5 minut, da se zmehča in se tekočina poveže z maslom v omako. Po želji jed dosolimo in postrežemo s pečenim rižem.
Za pečeni riž olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V voku segrejemo žlico olja in šalotko stekleno opražimo. Potisnemo jo na stran in v sredino zlijemo razžvrkljani jajci. Pražimo da zakrknejo in jih stresemo na majhen krožnik.
Nato v voku segrejemo preostalo olje, mlado čebulo in pražimo 1 minuto. Vmešamo kuhani riž in 2 žlici vode ter med praženjem z leseno lopatico zdrobimo riževe kepe.
V skodelici zmešamo sojino omako, mirin, sake in sezamovo olje ter zamešamo v riž. Zmanjšamo vročino, vmešamo jajce, dobro premešamo, riž rahlo potlačimo in pečemo na srednji vročini 5 minut, da se rahlo zapeče. Pred serviranjem riž potresemo z drobnjakom.