Sestavine

  • 3 žlice arašidovega olja
  • 4 debele rezine (5 mm) hamburške slanine
  • 1 majhna rumena čebula
  • 1/2 glave koničastega zelja
  • 1 žlica curryja v prahu
  • 40 g masla
  • 100 ml kokošje juhe
  • sol
  • PEČENI RIŽ
  • 200 g basmati riža
  • 1 šalotka
  • 2 žlici sojine omake
  • 1 žlička mirina
  • 1 žlička riževega vina (sake)
  • 1 žlička sezamovega olja
  • 2 jajci
  • 2 žlici drobnjaka

Uvod

Ko nam pečen riž tako uspe, da postane naš, bi ga radi čim večkrat, kajne, ponovili. A to je nevarno, saj vodi v naveličanost! Čeprav je azijski pečeni riž lahko samostojna jed, je prav, da imamo na zalogi tudi kombinacije in različice. Kot to pečeno zelje, ki je sicer prav tako lahko samostojna jed, a je za spremljavo namesto kruha boljši riž, ki pa je najboljši, če je pečen … V tem je čar azijske kuhinje. Vse je tako preprosto in vse se da tako preprosto kombinirati....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Riž skuhamo po navodilu na embalaži in ga ohladimo (lahko ga skuhamo že dan prej). Slanino narežemo na 2 cm velike kocke. Olupljeno čebulo narežemo na tanke kolobarje. Zelju izrežemo trdi kocen in liste narežemo na trakove.

2

V veliki ponvi ali voku segrejemo žlico olja, dodamo narezano slanino in čebulo ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Dodamo zelje, curry in maslo ter pražimo še 5 minut.

3

Dolijemo kokošjo juho in 30 ml vode, zvišamo temperaturo in zelje kuhamo še 5 minut, da se zmehča in se tekočina poveže z maslom v omako. Po želji jed dosolimo in postrežemo s pečenim rižem.

4

Za pečeni riž olupljeno šalotko drobno sesekljamo. V voku segrejemo žlico olja in šalotko stekleno opražimo. Potisnemo jo na stran in v sredino zlijemo razžvrkljani jajci. Pražimo da zakrknejo in jih stresemo na majhen krožnik.

5

Nato v voku segrejemo preostalo olje, mlado čebulo in pražimo 1 minuto. Vmešamo kuhani riž in 2 žlici vode ter med praženjem z leseno lopatico zdrobimo riževe kepe.

6

V skodelici zmešamo sojino omako, mirin, sake in sezamovo olje ter zamešamo v riž. Zmanjšamo vročino, vmešamo jajce, dobro premešamo, riž rahlo potlačimo in pečemo na srednji vročini 5 minut, da se rahlo zapeče. Pred serviranjem riž potresemo z drobnjakom.

Oceni