Pekanovi novoletni rogljički s tonko
Sestavine
- 80 g pekan orehov
- 1 zrno tonka oreščka
- 100 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- sol
- 1 rumenjak
- 150 g moke
- sladkor v prahu za posipanje
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 45 kosov
- Hranilna vrednost: 36 kcal/kos
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
Pekane drobno zmeljemo v blenderju. Tonko naribamo na strgalnik za muškatni orešček. Z nastavkom za gnetenje v mešalniku zmešamo maslo, sladkor v prau, ščepec soli in naribano tonko. Vmešamo rumenjak in pregnetemo.
Dodamo moko in pekane ter z rokami vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo in zavijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik za 2 uri.
Pečico segrejemo na 180 sotpinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo pregnetemo, razdelimo na 4 porcije, jih zvijemo v valje in vsaki valj razrežemo na 15 enako velikih kosov.
Oblikujemo jih v svaljke in nato prepognemo v obliko rogljičkov. Naložimo jih na pekača in postavimo enega za drugim v sredino pečice za 10 do 12 minut. Ohlajene rogljičke potresemo s sladkorjem v prahu in shranimo v pločevinasti škatli, posamezne plasti ločimo s pergamentnim papirjem. Rok trajanja je 4 tedne.