Sestavine

  • 80 g pekan orehov
  • 1 zrno tonka oreščka
  • 100 g masla
  • 60 g sladkorja v prahu
  • sol
  • 1 rumenjak
  • 150 g moke
  • sladkor v prahu za posipanje

Uvod

Orehovi rogljički, tako mehki, da se na jeziku stopijo, a vseeno krhki, da se hkrati v ustih drobijo, izdatno povaljani v sladkornem prahu, so slovenska stalnica v novoletni škatli piškotov, ki jo polnijo zapiski receptov generacij mam in babic. Vseeno pa smo si jih v Šoli okusov drznili nekoliko spremeniti. Z ameriškimi, pekanovimi orehi, namesto naših, in z aromatičnim dodatkom tonkovih oreščkov izpod smrekice še bolj diši po prazničnem vzdušju....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 45 kosov
  • Hranilna vrednost: 36 kcal/kos
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Pekane drobno zmeljemo v blenderju. Tonko naribamo na strgalnik za muškatni orešček. Z nastavkom za gnetenje v mešalniku zmešamo maslo, sladkor v prau, ščepec soli in naribano tonko. Vmešamo rumenjak in pregnetemo.

2

Dodamo moko in pekane ter z rokami vse skupaj hitro zgnetemo v gladko testo, ga sploščimo in zavijemo v prozorno folijo. Postavimo ga v hladilnik za 2 uri.

3

Pečico segrejemo na 180 sotpinj. Dva pekača obložimo s papirjem za peko. Testo pregnetemo, razdelimo na 4 porcije, jih zvijemo v valje in vsaki valj razrežemo na 15 enako velikih kosov.

4

Oblikujemo jih v svaljke in nato prepognemo v obliko rogljičkov. Naložimo jih na pekača in postavimo enega za drugim v sredino pečice za 10 do 12 minut. Ohlajene rogljičke potresemo s sladkorjem v prahu in shranimo v pločevinasti škatli, posamezne plasti ločimo s pergamentnim papirjem. Rok trajanja je 4 tedne.

Oceni