Sestavine

  • 500 g hokaido buče
  • 700 g sladkega krompirja
  • 1 čebula
  • sol, sveže mleti poper
  • 100 - 150 ml kokosovega mleka
  • 1 žlica garam masale (začimbna mešanica)
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 300 g večjih kozic (ali 28 kom)
  • 2 stroka česna
  • 1 mjahna rdeča čebula
  • 10 g ingverja
  • 1 strok čilija
  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • sveži koriander
  • bazlika

Uvod

Krompir je sladek in takšna je tudi buča. Dvojna sladkost zahteva zato dvojno nasprotje. Torej ne le slano, temveč tudi pekoče. Še najboljše kar dvojno pekoče. Kar bo zapeklo - zabolelo, pravzaprav - po kozicah, bo pozdravil pire, s svojo topnostjo in mehkobo, da bo jezik takoj pogašen. In, če bi vas zamikalo, da bi koriander spustili, se uprite skušnjavi, saj je to pika na i. V najslabšem primeru ga nadomestite z listnatim peteršiljem, ki pa ga zato ne sesekljajte prav na drobno. Sladki jin in pekoči jang potrebujeta razsodnika, da ju umiri, ko se prepirata, kdo je močnejši. Vsaka jed potrebuje složno ekipo sestavin!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 510 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Sladki krompir in bučo olupimo, ji odstranimo peške in oboje narežemo na 2 cm velike kocke. Čebulo olupimo in grobo sesekljamo. Zavremo slano vodo, vanjo stresemo krompir, bučo in čebulo ter kuhamo 15 minut.

2

Odlijemo vodo, vmešamo kokosovo mleko, garam masalo in čilijeve kosmiče ter vse skupaj grobo pretlačimo. Koriander sesekljamo.

3

Rdečo čebulo olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Česen in ingver olupimo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semenje in ga drobno narežemo.

4

V ponvi segrejemo olje, vanj stresemo gorčična semena in jih pražimo 20 sekund. Dodamo narezano čebulo, česen, ingver, čili in kozice ter pražimo med mešanjem 4 minute.

5

V pire zamešamo sesekljani koriander ter začinimo s soljo in poprom. Kozice prav tako solimo in popramo. Na ogrete krožnike naložimo pire in pečene kozice ter jih potresemo z baziliko.

Oceni