Sestavine

  • 4 jajca
  • 4 žlice sladkorja
  • sol
  • 4 žlice moke
  • 170 g pasirane skute
  • 2 žlici skute
  • 2 rumenjaka
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 vanilijev strok
  • 1 žlica ruma
  • 150 ml sladke smetane
  • 3 listi želatine
  • sladkor v prahu

Uvod

Topla peč, mrzla zima, prosto popoldne, polna pečica. Še skodelica dobre kave in ga ni boljšega od sveže skutne torte! Le pravilno in pravočasno se je potrebno odločiti. Receptov za skutne torte je preveč, časa pa premalo. Povrhu pa ima skuta to neprijetno lastnost, da lahko sladico hitro naredi težko, drobljivo, tudi zdrizasto in celo sesirjeno.

Zato smo izbrali takšno, ki je visoka in lahka, z njo je tudi malo dela, a zato več hlajenja. Najboljša je sveža, toda tudi jutri bodo ostanki nadgradili kosilo ali ustvarili večerjo....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 5 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj (vroči zrak). Penasto umešamo 4 rumenjake in 3 žlice sladkorja. 4 beljake in 1 žlici sladkorja stepemo v trdi sneg. V rumenjakovo maso najprej zamešamo tretjino snega, nato nanjo presejemo moko in jo previdno skupaj s preostalim snegom vmešamo v rumenjake.

2

Model za torto s premerom 20 cm namastimo, napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 25 minut. Pustimo ohladiti v modelu, odstranimo obod in pečeno testo vodoravno prerežemo na polovico. V model položimo spodnji del testa.

3

Skuto, rumenjaka in sladkor v prahu gladko zmešamo ter dodamo izpraskano sredico vanilijevega stroka in rum. Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano trdo stepemo. V majhni kozici previdno segrejemo 2 žlici skute in v njej raztopimo ožeto namočeno želatino. Vmešamo jo v skutino maso. Na koncu previdno z metlico vmešamo še stepeno smetano. Kremo porazdelimo po testu v modelu, pokrijemo z drugo polovico testa in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur. Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni