Penasta skutna torta
Sestavine
- 4 jajca
- 4 žlice sladkorja
- sol
- 4 žlice moke
- 170 g pasirane skute
- 2 žlici skute
- 2 rumenjaka
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 vanilijev strok
- 1 žlica ruma
- 150 ml sladke smetane
- 3 listi želatine
- sladkor v prahu
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 5 ur za hlajenje)
Pečico segrejemo na 160 stopinj (vroči zrak). Penasto umešamo 4 rumenjake in 3 žlice sladkorja. 4 beljake in 1 žlici sladkorja stepemo v trdi sneg. V rumenjakovo maso najprej zamešamo tretjino snega, nato nanjo presejemo moko in jo previdno skupaj s preostalim snegom vmešamo v rumenjake.
Model za torto s premerom 20 cm namastimo, napolnimo s testom in pečemo v sredini pečice 25 minut. Pustimo ohladiti v modelu, odstranimo obod in pečeno testo vodoravno prerežemo na polovico. V model položimo spodnji del testa.
Skuto, rumenjaka in sladkor v prahu gladko zmešamo ter dodamo izpraskano sredico vanilijevega stroka in rum. Želatino namočimo v mrzli vodi. Smetano trdo stepemo. V majhni kozici previdno segrejemo 2 žlici skute in v njej raztopimo ožeto namočeno želatino. Vmešamo jo v skutino maso. Na koncu previdno z metlico vmešamo še stepeno smetano. Kremo porazdelimo po testu v modelu, pokrijemo z drugo polovico testa in postavimo v hladilnik za najmanj 5 ur. Pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.