Peresniki, brokoli in kozji sir
Sestavine
- 500 g brokolija
- 200 g majhne rdeče čebule
- 3 žlice sladkorja
- 8 žlic balzamičnega kisa
- 400 do 500 g testenin (penne, strozzapreti)
- sol
- 4 žlice oljčnega olja
- 6 inčunov (sardelni fileji v olju)
- 2 stroka česna
- 2 žlici majhnih kaper
- 40 g majhnih oliv
- poper
- 200 g svežega kozjega sira
- Piment d'Espelette (francoski čili v prahu)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 615 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Sauvignon 2012, Kabaj
Brokoliju odrežemo stebla in ga razdelimo na majhne cvetove. Stebla olupimo in narežemo na tanke kolobarje. Čebulo olupimo in narežemo na debelejše krhlje.
V kozici karameliziramo sladkor, dolijemo balzamični kis, dodamo šalotke in kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut, da se šalotke zmehčajo in rahlo karamelizirajo.
Olupljeni česen in inčune drobno sesekljamo. V večji ponvi segrejemo olje in brokoli rahlo opražimo. Dodamo še česen, malce opražimo in dolijemo 200 ml vode. Pokrito dušimo 3 minute.
Medtem v velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo testenine. Kuhamo jih po navodilu iz vrečke, pazimo da ostanejo al dente (na zob).
V dušeni brokoli zamešamo še inčune, kapre in olive ter začinimo s soljo in poprom. Dušimo še 3 minute. Sir narežemo na manjše kose.
Testenine odcedimo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. Zamešamo jih v dušeni brokoli, dolijemo vodo od kuhanja in kuhamo še 1 minuto.
Na ogrete krožnike naložimo testenine, nanje porazdelimo čebulo z omako vred in kozji sir ter potresemo s čilijem v prahu.