Peresniki hudi Alfredo
Sestavine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 3 žlice oljčnega olja
- 400 g pasiranega paradižnika
- 1 do 2 žlički čilijevih kosmičev
- mleti cimet in mleta kumina
- 2 velika zrela paradižnika (npr. volovsko srce)
- 400 g peresnikov
- 3 žlice masla
- 140 g sladke smetane
- 120 g parmezana v kosu
- 100 g jogurta
- muškatni orešček
- sol
- 2 žlici opraženih pinjol
- 2 žlici vloženih kaper
- 1 žlica sesekljane bazilike
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 695 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 50 minut
- Priporočeno vino: Dolan 2014, Iaquin
Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo in stekleno opražimo na olju v širokem loncu. Vmešamo pasirane paradižnike in čilijeve kosmiče ter krepko začinimo s soljo, cimetom in kumino. Omako kuhamo 10 do 15 minut, da postane gostljata.
Paradižnika olupimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Stresemo jih v paradižnikovo omako in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo na zob v slani vreli vodi.
V veliki ponvi segrejemo maslo, dolijemo smetano in kuhamo na majhni temperaturi nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti. Parmezan grobo naribamo in polovico vmešamo v smetanovo omako. Nato v omako zamešamo še odcejene testenine in jogurt. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.
Na servirni pladenj porazdelimo paradižnikovo omako, nanjo testenine v smetanovi omaki ter jih potresemo s pinjolami, kaprami, zelišči in preostalim parmezanom.