Sestavine

  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 400 g pasiranega paradižnika
  • 1 do 2 žlički čilijevih kosmičev
  • mleti cimet in mleta kumina
  • 2 velika zrela paradižnika (npr. volovsko srce)
  • 400 g peresnikov
  • 3 žlice masla
  • 140 g sladke smetane
  • 120 g parmezana v kosu
  • 100 g jogurta
  • muškatni orešček
  • sol
  • 2 žlici opraženih pinjol
  • 2 žlici vloženih kaper
  • 1 žlica sesekljane bazilike
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Ne, rezanci (fettucine) Alfredo niso s smetano, kot nam jih ponujajo v gostilnah, temveč le z maslom in parmezanom. In da, peresniki all’arrabbiata vedno pečejo, čeprav večinski jedci v gostilnah naročajo ”blage”. Na srečo pa v Šoli okusov ne kuhamo gostilniško temveč domače, zato se tradicije držimo, čeprav jo hkrati tudi spreminjamo. Nenazadnje so ”originalni” Alfredovi rezanci preveč dolgočasni, arabiatni peresniki pa prevečkrat res hudi.

Torej smo naredili kompromis in oba recepta združili v enega. Ker smo s tem prekinili tradicijo, se ni bilo potrebno striktno držati pravil, zato je omaka tako pekoča, da jo mora pogasiti jogurt, in zato so peresniki zamenjali rezance, da je lahko v njih omaka rdeča, na njih pa bela. Peresniki all' hudi Alfredo, z dvema omaka in z dvojno tradicijo....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 695 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
  • Priporočeno vino: Dolan 2014, Iaquin
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo in stekleno opražimo na olju v širokem loncu. Vmešamo pasirane paradižnike in čilijeve kosmiče ter krepko začinimo s soljo, cimetom in kumino. Omako kuhamo 10 do 15 minut, da postane gostljata.

2

Paradižnika olupimo, odstranimo semenje in narežemo na majhne kocke. Stresemo jih v paradižnikovo omako in kuhamo še 5 minut. Testenine skuhamo na zob v slani vreli vodi.

3

V veliki ponvi segrejemo maslo, dolijemo smetano in kuhamo na majhni temperaturi nekaj minut, da se omaka rahlo zgosti. Parmezan grobo naribamo in polovico vmešamo v smetanovo omako. Nato v omako zamešamo še odcejene testenine in jogurt. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom.

4

Na servirni pladenj porazdelimo paradižnikovo omako, nanjo testenine v smetanovi omaki ter jih potresemo s pinjolami, kaprami, zelišči in preostalim parmezanom.

Oceni