Peresniki s koromačem in lešniki
Sestavine
- 400 g peresnikov
- 2 gomolja koromača
- 300 g češnjevih paradižnikov
- 3 stroki česna
- 3 zelo tanke rezine črnega kruha
- 4 žlice lešnikov
- 4 žlice olivnega olja
- bio limona
- 3 žlice paradižnikove salse
- 80 g majhnih črnih oliv
- sol
- kajenski poper
- sveže mleti poper
- 1/2 žličke kurkume
- sladkor
- 2 žlici masla
- sveži koriander

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 405 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2012, suho, Verus
Koromač po dolgem razrežemo na četrtine in narežemo povprek na 5 mm debele rezine. Pokapljamo ga z 1 žlico limonovega soka, potresemo z nastrgano limonino lupinico in premešamo. Česen olupimo in narežemo na zelo tanke rezine. Paradižnike blanširamo v vreli vodi 20 sekund, odcedimo, prelijemo z mrzlo vodo in olupimo. Olupljene prerežemo na polovico.
V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo česen, ga malce opražimo (ne sme porjaveti), dodamo narezani koromač, solimo in popramo ter pražimo na srednji vročini 5 minut. Dolijemo nekaj žlic vode, vmešamo paradižnikovo salso in dušimo še 5 minut. Začinimo s kajenskim poprom, ščepcem sladkorja in kurkumo, dodamo narezane paradižnike, kuhamo še 2 minuti in ponev odstavimo.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu. Kruh narežemo na zelo drobne kocke, lešnike pa grobo narežemo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo lešnike in kruhove kocke ter pražimo, da postanejo hrustljave. Stresemo jih na kuhinjski papir, da se odcedijo.
Koromačevo omako ponovno zavremo in vanjo zamešamo odcejene testenine. Po potrebi dolijemo malce vode od kuhanja testenin. Na ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo z lešnikovimi drobtinami ter nastrganimi koriandrovimi lističi.