Sestavine

  • 80 g pekanov (ameriški orehi)
  • 1 rdeči čili
  • 80 g sušenih paradižnikov v olju
  • 280 g pečenih paprika filetov (v kozarcu)
  • 1 strok česna
  • 100 ml oljčnga olja
  • 50 g naribanega parmezana
  • sol, poper
  • 400 g testenin
  • 1 mjahna burrata
  • listi špinače (neobvezno)

Uvod

Ko se naše tržnice napolnijo s podolgovatimi rdečimi makedonskimi in srbskimi paprikami za pečenje, je čas za piknik, kajmak, ajvar in čevapčiče … Če pa paprik na tržnici ni več, si pomagajte v trgovini, kjer so vložene že pečene. Za ta pesto bodo dobre, tudi brez piknika. Ker takšen pesto iz pečenih paprik in pekanov je dobro imeti vedno na zalogi, ko ni ‘pametne’ ideje za kosilo ali večerjo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 903 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Pekane rahlo opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in grobo sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga sesekljamo. Paradižnik in papriko odcedimo in grobo narežemo. V sekljalnik stresemo papriko, paradižnik, čili, olupljeni česen, 50 g pekanov in 90 ml olja. Vse skupaj grobo zmiksamo in v pesto na koncu zamešamo parmezan. Rdeči pesto začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

2

V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in vanjo stresemo testenine. Skuhamo jih al dente (na zob), stresemo na cedilo in pri tem shranimo 100 ml vode od kuhanja. V ponvi segrejemo pesto in vodo od kuhanja, dodamo testenine in vse dobro premešamo.

3

Na ogrete krožnike naložimo testenine in jih potresemo z natrgano burrato in preostalimi opraženimi pekani. Po želji lahko krožnike okrasimo z listi špinače, ki jo na hitro podušimoi v ponvi na žlici olja in žlici vode.

Oceni