Sestavine

  • šopek mladih kopriv
  • 30 g čemaža
  • 30 g olupljenih lešnikov
  • 30 g indijskih oreščkov
  • 100 do 120 ml oljčnega olja
  • 50 g naribanega parmezana
  • sveže mleti črni poper, sol

Uvod

Če je po ravnem, je potrebno tja in nazaj, s hojo ali tekom, v enakem tempu in brez ustavljanja. Po ravnem ne nabiramo, zato nagrada pride šele doma. Če pa je navkreber, smo nagrajeni že navzdol. Ker gor ne le da bolj sopihamo, višje tudi ni (toliko) izpušnih plinov in koprive niso pohojene, čemaž ni zaprašen, vmes pa se najde še divji hmelj. Povratek zato na polno zadiha, znoj nagradi odločitev, nabiranje dodatno razmiga mišice. Mlade koprive še ne pečejo, čemaž še ne cveti, pesto pa je nagrada, ker smo spet nekaj naredili zase!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 kozarca (a 110 ml)
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
 
Postopek
1

Koprive osmukamo in liste blanširamo v vreli vodi 30 sekund. Na cedilu jih prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in iztisnemo vodo. Čemaž grobo sesekljamo.

2

V sekljalnik stresemo koprive, čemaž, lešnike in indijske oreščke ter dolijemo olje. Vse skupaj gladko zmiksamo. Pesto začinimo s soljo in poprom ter vmešamo še parmezan. Napolnimo kozarčka in po vrhu nalijemo malo oljčnega olja, da podaljšamo obstojnost v hladilniku.

Oceni