Sestavine

  • 700 g peteršiljevega korena
  • 5 vejic timijana
  • 8 zrn črnega popra
  • 5 listov tajske limete (kaffirlime)
  • 600 ml oljčnega olja
  • 150 g pastinaka
  • 30 g indijskih oreškov
  • 25 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • limetin sok
  • sol
  • 1 majhen krompir
  • 250 ml zelenjavnega fonda. 3 listi
  • 2 limeti
  • 50 g mrzlega masla
  • 4 žlice ribezovega čatnija

Uvod

Teksture … Vsi chefi govorijo o njih, ko polagajo pred svoje radovedne goste kremice in penice, kokice in skorjice, kašice in omakice. Kaj je sploh to? Potrpežljivo kuhajte v olju peteršiljev koren in pastinak. Ko ste ju dali v olje, ju je bilo težko ločiti. Ko ste ju vzeli iz vročega olja in poskusili, je bila razlika - v teksturi - zelo očitna. A nekaj pastinaka prihranite in naredite iz njega kremo. S tistim iz olja se razlikuje v - teksturi. In da bo (pred)jed popolna, ker ne gre le za teksture, temveč tudi za (osnovne) okuse, če želimo priti do nadokusa, dodajte še dvojnost, zelenjavi sadje, sadju sladkost in kislost, mehkobni čvrstosti gomoljev želiran sok ribezovega čatnija. To so teksture....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: penina Brut zero 2014, Ščurek
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Korenine peteršilja olupimo in skupaj s 5 vejicami timijana, poprovimi zrni in 2 listoma tajske limete naložimo v globoki pekač oz. keramični model za narastke. Dolijemo 600 ml olja oz. toliko, da so korenine pokrite z oljem.

2

Postavimo v pečico za 35 do 35 minut, s konico noža preverimo ali so korenine že mehke.Nato pekač vzamemo iz pečice in pustimo korenine v olju.

3

Za kremo olupimo pastinak, ga narežemo na kocke in stresemo v majhen lonec. Dolijemo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Dodamo indijske oreščke in kuhamo še 10 minut oz. da so pastinak in oreščki zelo mehki.

4

Odcedimo in pri tem shranimo tekočino od kuhanja. Pastinak in oreščke z malo tekočine s paličnim mešalnikom pretlačimo v gladek pire. Vmešamo 25 g masla, limetin sok po okusu in solimo.

5

Za limetino omako krompir olupimo in drobno naribamo. Limeti stisnemo. Zavremo zelenjavni fond, krompir in preostale liste tajske limete. Odstavimo s štedilnika in pustimo stati 10 minut.

6

Odstranimo liste in fond še enkrat zavremo. Vmešamo limetin sok in začinimo s soljo in ščepem sladkorja ter ne kuhamo več. Z metlico vmešamo na kocke narezano preostalo mrzlo maslo in po potrebi malce oljčnega olja, da se omaka rahlo zgosti.

7

Na krožnike vlijemo malo omake, nanjo položimo konfitiran peteršilj in ob strani žličnik pastinakove kreme in ribezovega čatnija.

Oceni