Piciji s črnimi tartufi in bobom
Sestavine
- 50 g masla
- 1 zvrhana žlička moke
- 50 ml belega portovca
- 200 ml zelenjavnega fonda
- 100 ml sladke smetane
- sol poper
- muškatni orešček
- 400 g oluščenega boba (fižol fava)
- 1 žlica tartufovega masla
- francoski čili Piment d'Espelette
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g picijev (toskanska testenina)
- 30 g pekorino sira
- 40 g poletnih črnih tartufov

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 836 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minj
- Priporočeno vino: Vitovska Alda 2019, Fedora
Za omako v loncu segrevamo maslo na srednji vročini do svetlo rjave barve oz. da zadiši po lešnikih. Dodamo moko, dobro premešamo z metlico ter dolijemo portovec, juho in smetano. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 10 minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.
Bob blanširamo v soljeni vodi 5 minut, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in nato olupimo oz. iztisnemo iz lupine.
Testenine skuhamo na zob (al dente) v soljeni vodi. Pekorino sir naribamo. V majhni ponvi segrejemo tartufovo maslo, dodamo bob in ga rahlo segrejemo. Začinimo ga s soljo in francoskim čilijem.
V omako stresemo odcejene picije skupaj s 30 ml tekočine od kuhanja. Dodamo polovico pekorina, bob in peteršilj ter dobro premešamo. V krožnika naložimo testenine z bobom in omako ter potresemo z nahobljanimi tartufi in preostalim pekorinom.