Sestavine

  • 50 g masla
  • 1 zvrhana žlička moke
  • 50 ml belega portovca
  • 200 ml zelenjavnega fonda
  • 100 ml sladke smetane
  • sol poper
  • muškatni orešček
  • 400 g oluščenega boba (fižol fava)
  • 1 žlica tartufovega masla
  • francoski čili Piment d'Espelette
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 250 g picijev (toskanska testenina)
  • 30 g pekorino sira
  • 40 g poletnih črnih tartufov

Uvod

Ne podcenjujte poletnih tartufov! V tem receptu pokažejo svojo moč, ki ni le v dobrem razmerju kakovosti in cene, temveč tudi v tartufno značilni aromatični zapeljivosti, zaradi katere se sesljanje picijev sliši do daljnih sosedov. Pašta za užitek!

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 836 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minj
  • Priporočeno vino: Vitovska Alda 2019, Fedora
 
Postopek
1

Za omako v loncu segrevamo maslo na srednji vročini do svetlo rjave barve oz. da zadiši po lešnikih. Dodamo moko, dobro premešamo z metlico ter dolijemo portovec, juho in smetano. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 10 minut. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in sveže naribanim muškatnim oreščkom.

2

Bob blanširamo v soljeni vodi 5 minut, ga stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in nato olupimo oz. iztisnemo iz lupine.

3

Testenine skuhamo na zob (al dente) v soljeni vodi. Pekorino sir naribamo. V majhni ponvi segrejemo tartufovo maslo, dodamo bob in ga rahlo segrejemo. Začinimo ga s soljo in francoskim čilijem.

4

V omako stresemo odcejene picije skupaj s 30 ml tekočine od kuhanja. Dodamo polovico pekorina, bob in peteršilj ter dobro premešamo. V krožnika naložimo testenine z bobom in omako ter potresemo z nahobljanimi tartufi in preostalim pekorinom.

Oceni