Sestavine

  • 500 g testenin (pici, makaroni)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 3 srednje veliki koromači
  • 4 mlade čebule
  • 3 stroki česna
  • 300 ml zelenjavne jušne osnove
  • solni cvet
  • poper
  • 1 bio limona (naribana lupina in sok)
  • 2 burrati
  • oljčno olje z limono
  • 40 g olupljenih praženih lešnikov

Uvod

Čeprav je najbolj znana omaka za testenine bolonjski mesni ragu, ki potrebuje dolgo kuhanje, je pomemben razlog priljubljenosti italijanskih pašt v - hitrosti njihove priprave. Ko se testenine skuhajo, je tudi omaka gotova!

Zato ta recept uporablja picije, debele špagete (brez luknje, torej), ki so najboljši sicer, če so valjani z rokami, a bodo tokrat opravili svoje poslanstvo tudi kupljeni (industrijski). Ker so debeli, se namreč dolgo (25 minut kuhajo). In zato bo tudi omaka imeli dovolj časa, da zgosti svoj okus, ki združuje sladko pikantnost koromača, mehko topljivost burrate in globoko zapečenost lešnikov....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Koromaču odrežemo zelenje in ga shranimo. Gomolje razpolovimo, izrežemo trde kocene in liste narežemo na tanke trakove. Mlado čebulo narešemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen narežemo na tanke rezine. Lešnike grobo sesekljamo.

2

V ponvi segrejemo olje, dodamo koromač, česen in čebulo ter vse skupaj rahlo opražimo. Dolijemo juho, začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter kuhamo na majhni vročini 10 minut. Na koncu vmešamo limonovo sok in naribano lupino.

3

Testenine skuhamo al dente v slani vodi, odcedimo in stresemo v omako. Dobro premešamo in testenine naložimo v ogrete krožnike. Po testeninah potresemo natrgano burrato, lešnike in koromačevo zelenje. Pokapljamo z limonovim oljem in takoj serviramo.

Oceni