Piciji z jajčevci in lisičkami
Sestavine
- 1 kg zrelega paradižnika
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 600 g jajčevcev
- 9 žlic oljčnega olja
- sol
- 4 vejice timijana
- 3 stroki česna
- 1 čebula
- poper
- 150 g rikote
- 2 žlički nastrgane limonove lupine
- 60 g nahobljanega pekorino sira (ali parmezana)
- 300 g lisičk
- 400 g testenine pici
- 6 vejic bazilike

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 770 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rose 2017, Batič
Pečico segrejemo na 240 stopinj. Paradižnik prerežmo na polovico in izrežemo peclje. Pekač obložimo s peki papirjem, potresemo s sladkorjem in nanj naložimo paradižnike s prerezano stranjo navzdol. Jajčevce olupimo, narežemo na 1 cm velike kocke in zmešamo z 2 žlicama olja in žličko soli. Stresemo jih na pekač k paradižniku.
Oboje pečemo na sredini pečice 30 minut oz. da paradižnikova lupina potemni. Pekač z zelenjavo vzamemo iz pečice in paradižniku odstranimo lupino. Paradižnike natrgamo s pomočjo vilice in zmešamo z jajčevci. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 stopinj.
Timijan osmukamo in lističe sesekljamo. Olupljen česen narežemo na rezine. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo s česnom, 3 žlicami olja, soljo in poprom ter stresemo na pekač. Pečemo v sredini pečice še 20 minut. Nato paradižnikovo omako preložimo v široko kozico.
V servirni skodeli zmešamo rikoto, timijan in limonovo lupino. Lisičke očistimo in večje narežemo. Testenine skuhamo na zob (al dente).
V ponvi segrejemo 2 žlici olja in lisičke pražimo na močni temperautri nekaj minut. Na koncu jih začinimo s soljo in poprom ter zamešamo v paradižnikovo omako.
Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo malo vode. Stresemo jih v paradižnikovo omako, dodamo polovico bazilikinih listov in premešamo ter po potrebi dodamo malo vode od kuhanja. Testenine naložimo v ogrete krožnike, na vrh damo nekaj žličk rikote, potresemo s pekorinom in baziliko ter pokapljamo s preostalim oljem.