Sestavine

  • 1 kg zrelega paradižnika
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 600 g jajčevcev
  • 9 žlic oljčnega olja
  • sol
  • 4 vejice timijana
  • 3 stroki česna
  • 1 čebula
  • poper
  • 150 g rikote
  • 2 žlički nastrgane limonove lupine
  • 60 g nahobljanega pekorino sira (ali parmezana)
  • 300 g lisičk
  • 400 g testenine pici
  • 6 vejic bazilike

Uvod

Najlepše pri pašti je, da je vselej drugačna, toda vedno tako sveže diši. Zato testenine iz vedno enakih in enako pogretih omak niso pašta! Zakaj tega preprostega pravila ne poznajo v naših ”italijanskih” gostilnah, kjer vsi ponujajo iste omake na enako dolgočasno-postani način?

Iz tega sledi, da je dobro pašto potrebno skuhati doma. Potrebujete le dvoje: najboljše testenine, ki niso tiste, ki jih je na trgovskih policah največ, in najboljše sestavine, ki niso tiste, ki so zavite v trgovinah v celofan. Recept je s tem že znan - izberite picije, ker se kuhajo enkrat dalje kot špageti, saj bo omaka iz jajčevcev in lisičk imela dovolj časa, da se bo zgostila in poglobila....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 770 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rose 2017, Batič
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 240 stopinj. Paradižnik prerežmo na polovico in izrežemo peclje. Pekač obložimo s peki papirjem, potresemo s sladkorjem in nanj naložimo paradižnike s prerezano stranjo navzdol. Jajčevce olupimo, narežemo na 1 cm velike kocke in zmešamo z 2 žlicama olja in žličko soli. Stresemo jih na pekač k paradižniku.

2

Oboje pečemo na sredini pečice 30 minut oz. da paradižnikova lupina potemni. Pekač z zelenjavo vzamemo iz pečice in paradižniku odstranimo lupino. Paradižnike natrgamo s pomočjo vilice in zmešamo z jajčevci. Temperaturo v pečici zmanjšamo na 180 stopinj.

3

Timijan osmukamo in lističe sesekljamo. Olupljen česen narežemo na rezine. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in zmešamo s česnom, 3 žlicami olja, soljo in poprom ter stresemo na pekač. Pečemo v sredini pečice še 20 minut. Nato paradižnikovo omako preložimo v široko kozico.

4

V servirni skodeli zmešamo rikoto, timijan in limonovo lupino. Lisičke očistimo in večje narežemo. Testenine skuhamo na zob (al dente).

5

V ponvi segrejemo 2 žlici olja in lisičke pražimo na močni temperautri nekaj minut. Na koncu jih začinimo s soljo in poprom ter zamešamo v paradižnikovo omako.

6

Kuhane testenine odcedimo in pri tem shranimo malo vode. Stresemo jih v paradižnikovo omako, dodamo polovico bazilikinih listov in premešamo ter po potrebi dodamo malo vode od kuhanja. Testenine naložimo v ogrete krožnike, na vrh damo nekaj žličk rikote, potresemo s pekorinom in baziliko ter pokapljamo s preostalim oljem.

Oceni