Pirina rižota z bučo, gorgonzolo in orehi
Sestavine
- 500 g maslene buče (ali muškatne)
- 300 g pirinega riža (Kmetija Repovž)
- 200 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 600 ml zelenjavne juhe
- 1 muškatov cvet
- 60 g masla
- 2 šalotki
- 3 žlice olivnega olja
- 60 g orehov
- 5 vejic svežega žajblja
- 150 g gorgonzole
- kajenski poper, sol

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 536 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 60 minut
Bučo olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke. Muškatni cvet in sol zdrobimo v možnarju. V loncu segrejemo 30 g masla, dodamo narezano bučo, začinimo z muškatnim cvetom in dušimo na majhni temperaturi do mehkega.
Medtem šalotki olupimo in drobno sesekljamo. V širokem loncu ali ponvi za rižoto segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in jo stekleno opražimo. Vmešamo pirin riž, dolijemo vermut in ga na močni vročini skoraj v celoti pokuhamo. Dolijemo vročo juho in kuhamo pokrito na majhni temperaturi približno 30 minut, vmes večkrat premešamo.
Dušeno bučo fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Orehe grobo sesekljamo. Žajbljeve lističe narežemo na 1 cm široke trakove. V majhni ponvi brez maščobe opražimo orehe, vmešamo preostalo maslo, olje in žajbelj ter pustimo zapeniti. Prelijemo v majhno skodelico. Gorgonzolo narežemo na majhne kocke.
Pred serviranjem v rižoto zamešamo bučin pire, začinimo s kajenskim poprom in po potrebi solimo. Potresemo z žajbljem, orehi in kockami gorgonzole.