Sestavine

  • PARADIŽNIKI
  • 8 strokov česna
  • 500 g majhnih pisanih paradižnikov
  • 2 velika paradižnika
  • 8 vejic timijana
  • 50 ml oljčnega olja
  • sol, poper
  • HRUSTLJAVCI
  • 1 do 2 lista vlečenega testa
  • 1 beljak
  • 1 žlička aktivnega oglja v prahu (lekarna)
  • 2 žlici sladkorja v prahu

Uvod

Žal, a to je le recept za tiste srečneže, ki imajo ali lasten zelenjavni vrt ali pa sorodnike in prijatelje z njim. Sicer pa smo to skoraj vsi Slovenci, kajne. Torej, paradižniki morajo biti mešani, pisani, majhni, zreli in sveži. Ker le takšni se bodo tako fino spekli, da bo dišala cela hiša, pa četudi je blok. In potem bomo lepo pogrnili ter povabili še koga, da nam ne bo dolgčas med cmokanjem. Tako preprosta jed, a s tako odličnimi sestavinami!

Mešani paradižniki iz pečice, priprava11

Mešani paradižniki iz pečice, priprava

P.s. Če nimate burrate, jo lahko zamenjate z mocarelo. In dobro bo tudi s svežo bageto, brez hrustljavcev. Ker pa jih je tako preprosto speči, bi bilo škoda zamuditi priložnost. Naši so črni zato, ker so paradižniki tako lepo barvni. Sicer pa morate po ”črnilo” v lekarno, kjer mu pravijo aktivno oglje (v prahu).

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: penina Vaneja rose, Steyer
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Velika paradižnika narežemo na 1 cm debele rezine. V velik pekač porazdelimo paradižničke, narezani paradižnik in olupljeni česen. Prelijemo z oljem, solimo in popramo ter po vrhu porazdelimo timijan. Paradižnike pečemo v sredini pečice 20 do 30 minut, da še obdržijo obliko. Nato jih ohladimo.

2

Medtem ko se paradižniki pečejo se lotimo priprave hrustljavcev. Beljak zmešamo z ogljem v prahu in z njim prežamemo list testa. List nato prepognemo in ga ponovno namašemo z beljakom. Potresemo s sladkorjem v prahu, pri tem uporabimo cedilo.

3

Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo narežemo na dolge in tanke trikotnike ter jih naložimo na papir. Pečemo v sredini pečice 7 do 8 minut. Ob stran položimo črni hrustljavec in okrasimo z baziliko.

4

Burrati razpolovimo. Na krožnike naložimo pečene paradižnike, česen in burrato, na katero lahko po želji damo še sardelni file.

Oceni