Piščančja jetrca in krompirjeva zloženka
Sestavine
- 800 g velikih čvrstih krompirjev
- 250 g rjavih šampinjonov
- 200 g jurčkov
- 10 šalotk
- 3 stroki česna
- 2 žlici oljčnega olja
- sol, poper
- 100 g naribanega parmezana
- 200 g svežega sira
- 2 žlici sladke smetane
- 2 žlici sesekljanega pehtrana
- 600 g piščančjih jeter
- 3 žlice sončničnega olja
- 1 žlica moke
- 100 ml rdečega vina
- 50 ml portovca
- 100 ml piščančje juhe
- 1 vejica žajblja
- 2 žlici masla
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 35 minut
Krompir kuhamo v slani vodi približno 20 minut, ga olupimo in ohladimo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Šampinjone in 100 g jurčkov narežemo na rezine. Dve šalotki in česen olupimo ter drobno sesekljamo. Preostale šalotke prav tako olupimo in po dolgem narežemo na četrtine.
V ponvi segrejemo oljčno olje in gobe krepko opražimo na močni temperaturi. Dodamo sesekljani šalotki in česen, pražimo 1 minuto, solimo in popramo ter malo ohladimo. Vmešamo polovico svežega sira, 50 g parmezana in pehtran. Krompir narežemo na 2 mm debele rezine.
Model za torto (18 cm) naoljimo in vanj izmenično nalagamo krompirjeve rezine in gobovo maso. Zadnja plast naj bo krompir. Preostali sveži sir zmešamo z mlekom in preostalim parmezanom ter kremo solimo in popramo. Premažemo krompir in zloženko pečemo 25 minut.
Jetra očistimo in narežemo na debelejše rezine. V veliki ponvi segrejemo sončnično olje, vanj stresemo narezana jetra in jih pražimo nekaj minut. Poberemo jih iz ponve na krožnik in potresemo z moko. V ponev stresemo šalotko in jo stekleno opražimo.
Zalijemo s portovcem, vinom in juho. Zavremo in vmešamo jetra ter narezani žajbelj. Vse skupaj kuhamo na majhni temperaturi 3 minute. V majhni ponvis segrejemo maslo in zlato rjavo opečemo na debelejše rezine narezan jurčke. Zloženko razrežemo in naložimo na ogrete krožnike skupaj s pečenimi jetri in vinsko omako ter potresemo s pečenimi jurčki.