Sestavine

  • 700 g očiščenih piščančjih jetrc
  • 350 g rjavih šampinjonov
  • 4 večje šalotke
  • 4 žlice olja
  • 1 žlica ghee masla
  • 120 g paradižnikovega pireja
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 120 ml belega vina
  • 100 ml kokošje juhe
  • 1 pekoči feferon
  • 100 ml kisle smetane
  • sol, poper
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Nekoč, v drugi državi in iz druge republike, je bil Start najboljši novinarski izdelek. Ni imel sicer takšne ”duplarice” kot Playboy, toda imel jo je tudi, vseeno pa je bila njegova glavna odlika v vsebini, ne (le) v obliki. Seveda je imel tudi kulinarično rubriko, ki je pravzaprav najbolj kriva, da zdaj to berete …

Iz nje se je v mapi izrezkov, ker takrat še ni bilo računalnikov in skenerjev, ohranil sicer le en recept. Toda ta je večen! Ta piščančja jetrca so tista jed, na katero se spomniš, ko imaš občutek, da si že vse in vsega preveč pojedel, a vseeno je nov dan, nova lakota in nova odločitev: kaj?! Potem pa se ti prikažejo ”tista jetrca” … Ker so tako mehka in voljna, toda z ugrizom in čvrstostjo, ker so sladka, toda na slani način, pa pekoča, toda tako nežno, ker so vedno enaka, a vedno znova presenetijo, ker potrebujejo tako malo, pa se to vedno dobi, ker so tako preprosta, toda tako posebna. Potem veš, da si (spet) rešen!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Jetrca narežemo na tanjše rezine. Olupljeno šalotko narežemo na tanke kolobarje. Feferon drobno sesekljamo. Šampinjone narežemo na rezine.

2

V ponvi segrejemo olje in narezano šalotko stekleno opražimo. Dodamo jetrca in jih med mešanjem pražimo nekaj minut. Istočasno v drugi ponvi na ghee maslu pražimo šampinjone 3 minute.

3

Pražene šampinjone zamešamo v pražena jetra, potresemo s papriko ter dodamo še paradižnikov pire in feferone. Začinimo s soljo in poprom. Dolijemo dve tretjini vina in ga malce pokuhamo.

4

Nato dolijemo še juho in kuhamo, da se omaka malce zgosti. Vmešamo kislo smetano, dolijemo preostalo vino in ponovno zavremo. Pred serviranjem potresemo s peteršiljem in serviramo s krompirjevim pirejem.

Oceni