Sestavine

  • 400 g očiščenih piščančjih jeter
  • 1 rdeča čebula
  • 3 žlice repičnega olja
  • 150 g lisičk
  • 3 vejice žajblja
  • 1 žlica masla
  • sol, črni poper

Uvod

Po ponvi se chef pozna! In to velja za oba, tako za pravega chefa s kuharsko brigado, kot za domačega chefa z veliko veselja. V ponvi je ogledalo, ki pokaže, ali znaš, obvladaš, kako dober kuhar si. Potrebno je izbrati pravo ponev, jo prav segreti, izbrati pravo maščobo, je dodati pravo mero in nato v pravem trenutku dodati pravo količino vsebine, ki bo ob pravilni hitrosti, pravilnem mešanju in pravilni temperaturi sprožila pravo reakcijo, začela oddajati pravi vonj, dobila pravo barvo in teksturo ter nas nagradila s pravim okusom.

Še bolj pa se pravi chef spozna, če je potrebno sotirati v dveh ponvah hkrati … V eni mora dobiti najprej pravo barvo čebula, nato pa še jetrca, v drugi pa mora voda dovolj hitro izpareti, da lisičke (p)ostanejo lepo čvrste....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Piščančja jetrca narežemo na 5 mm debele rezine. Olupljeno čebulo razrežemo na 4 dele in jo narežemo na tanke rezine. Večje lisičke razrežemo, manjše pustimo cele. Žajbelj narežemo na trakove.

2

V ponvi segrejemo olje in narezano čebulo stekleno opražimo. Dodamo jetrca in jih med mešanjem pražimo 5 do 7 minut na srednji temperaturi. Na koncu jih začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

3

Hkrati drugo ponev močno segrejemo, vanjo stresemo narezane lisičke in jih pražimo na močni temperaturi, da spustijo vodo. Tekočino odlijemo, ponev postavimo nazaj na štedilnik in dodamo maslo. Lisičke pražimo na močni temperaturi še 2 do 3 minute ter jih začinimo s soljo in poprom.

4

V pražena jetrca zamešamo pečene lisičke in potresemo z narezanim žajbljem. Odlična priloga je krompirjev pire z drobnjakom.

Oceni