Piščančja prsa z grahovo salso
Sestavine
- 2 piščančje prsi s kožo in brez kosti (ca. 600 g)
- 1 žlica mlete sladke paprike
- 20 g medu
- 700 g mladega krompirja
- sol
- 4 stroki česna
- 4 rezine dimljene slanine
- 40 g oliv
- 2 lovorova lista
- 8 žlic oljčnega olja
- poper
- sveža bazilika
- 300 g majhnih paradižnikov
- 2 žlici belega vinskega kisa
- cimet
- 100 g zmrznjenega graha
- 1/2 zelene paprike
- 1 zeleni feferon
- 30 g svežega koriandra
- 100 ml oljčnega olja
- kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 40 minut
- Priporočeno vino: Laški rizling 2012, Marof
Zmešamo mleto papriko, med in žlico vode. S tako pripravljeno marinado premažemo piščančje prsi, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.
Grah blanširamo v slani vodi 5 minut, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Očiščeno papriko in feferon narežemo na majhne kocke. V blenderju gladko zmiksamo grah, feferon, 100 ml olja, koriandrove lističe in papriko. Pire krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pustimo stati vsaj 30 minut.
Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 15 do 18 minut, ga odcedimo, olupimo in narežemo na poljubno velike kose. Česen olupimo in vsakega malce sploščimo z ročajem noža. Slanino povprek narežemo na 3 cm široke rezine.
Paradižnik narežemo na majhne kose. V skodelici zmešamo kis, 4 žlice olja, ščepec cimeta, sol in poper. Prelijemo narezani paradižnik, premešamo in pustimo stati vsaj 30 minut.
Pečico segrejemo na 175 stopinj. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanj položimo prsi s kožo navzdol in pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Solimo in popramo, obrnemo, pečemo še 1 minuto, začinimo in nato ponev postavimo v pečico za 16 do 18 minut.
Medtem v veliki ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo krompir na srednji do močni temperaturi, da rahlo porjavi. Krepko ga začinimo s soljo in kajenskim poprom. Temperaturo zmanjšamo, dodamo lovor, česen in narezano slanino ter pražimo 5 do 7 minut. Na koncu v krompir vmešamo še olive.
Pečene prsi narežemo na debelejše rezine. Na ogrete krožnike naložimo pečeni krompir in rezine piščanca, potresemo z mariniranimi paradižniki in ob strani dodamo še grahovo salso.