Sestavine

  • 2 piščančje prsi s kožo in brez kosti (ca. 600 g)
  • 1 žlica mlete sladke paprike
  • 20 g medu
  • 700 g mladega krompirja
  • sol
  • 4 stroki česna
  • 4 rezine dimljene slanine
  • 40 g oliv
  • 2 lovorova lista
  • 8 žlic oljčnega olja
  • poper
  • sveža bazilika
  • 300 g majhnih paradižnikov
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • cimet
  • 100 g zmrznjenega graha
  • 1/2 zelene paprike
  • 1 zeleni feferon
  • 30 g svežega koriandra
  • 100 ml oljčnega olja
  • kajenski poper

Uvod

Receptov za pečenega piščanca ni nikoli preveč. Saj sploh ne gre za piščanca, temveč njegovo spremljavo. Čeprav je spomina in naslednje priložnosti vredna tudi ta njegova marinada, ki mu ohrani sočnost in zagotovi hrustljavost.

Priloga pa tako pečenemu piščancu doda razsežnost, ki sega vse do Mehike. Cimet na paradižniku? Solata na krožniku? Grah v salsi? Pečen krompir, ki speče? Črn piščanec? Ne čudite se preveč, raje poskusite, pa vam bo takoj vse jasno.

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 40 minut
  • Priporočeno vino: Laški rizling 2012, Marof
 
Postopek
1

Zmešamo mleto papriko, med in žlico vode. S tako pripravljeno marinado premažemo piščančje prsi, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za 1 uro.

2

Grah blanširamo v slani vodi 5 minut, ga stresemo na cedilo in prelijemo z mrzlo vodo. Očiščeno papriko in feferon narežemo na majhne kocke. V blenderju gladko zmiksamo grah, feferon, 100 ml olja, koriandrove lističe in papriko. Pire krepko začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pustimo stati vsaj 30 minut.

3

Neolupljeni krompir kuhamo v slani vodi 15 do 18 minut, ga odcedimo, olupimo in narežemo na poljubno velike kose. Česen olupimo in vsakega malce sploščimo z ročajem noža. Slanino povprek narežemo na 3 cm široke rezine.

4

Paradižnik narežemo na majhne kose. V skodelici zmešamo kis, 4 žlice olja, ščepec cimeta, sol in poper. Prelijemo narezani paradižnik, premešamo in pustimo stati vsaj 30 minut.

5

Pečico segrejemo na 175 stopinj. V ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanj položimo prsi s kožo navzdol in pečemo na močni temperaturi 2 minuti. Solimo in popramo, obrnemo, pečemo še 1 minuto, začinimo in nato ponev postavimo v pečico za 16 do 18 minut.

6

Medtem v veliki ponvi segrejemo preostalo olje in pražimo krompir na srednji do močni temperaturi, da rahlo porjavi. Krepko ga začinimo s soljo in kajenskim poprom. Temperaturo zmanjšamo, dodamo lovor, česen in narezano slanino ter pražimo 5 do 7 minut. Na koncu v krompir vmešamo še olive.

7

Pečene prsi narežemo na debelejše rezine. Na ogrete krožnike naložimo pečeni krompir in rezine piščanca, potresemo z mariniranimi paradižniki in ob strani dodamo še grahovo salso.

Oceni
1234