Sestavine

  • 3 mlade čebule
  • 2 stroka česna
  • 45 g svežega ingverja
  • 350 g kozic v lupini
  • 250 g piščančjega fileja
  • 4 žlice sezamovega olja
  • 3 žlice drobtin
  • sol, črni poper
  • 1 žlička rjavega sladkorja
  • 2 stroka čilija
  • limonska trava (sveža ali v prahu)
  • 500 ml nesladkanega kokosovega mleka
  • 250 ml piščančje juhe
  • 1 limeta
  • 1 žlica rdeče tajske kari paste
  • 4 žlice ribje omake
  • 2 žlici sojine omake
  • grahovi kalčki

Uvod

Cmoki so vedno hrana, ki udobno zaziba. Če so cmočki, še toliko bolj. Lahko so brezmesni, toda še boljše, če niso. Najboljše pa, če so mesni in morski hkrati! Piščanec se odlično razume s kozicami, ki cmočke naredijo še bolj sočne, mehke in lahke.

Če so cmoki brez omake, so polpeti ali pa kar burgerji. Ti pa so spet pečeni, prevečkrat izsušeni in potemtakem dolgočasni. Zato jih dajte v omako! Šele potem postane zanimivo. Ker potem, s kokosovim mlekom, ingverjem, čiliji, se udobno zibanje kar ne neha....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 235 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Mladi čebulo narežemo na zelo tanke kolobarje. Česen in 20 g ingverja olupimo ter drobno sesekljamo. Kozice olupimo, odstranimo temno črevo in jih narežemo na večje kose. Piščančji file oplaknemo pod mrzlo vodo, obrišemo do suhega in narežemo na kocke.

2

V blenderju najpjre fino sesekljamo sesekljani ingver, česen in 2 žlici sezamovega olja. Dodamo piščanca in kozice ter vse skupaj fino zmeljemo. Maso stresemo v posodo, vmešamo narezano mlado čebulo in drobtine ter začinimo s sladkorjem, sojino omako, soljo in sveže mletim črnim poprom.

3

Za kokosovo juho preostali ingver olupimo in narežemo na tanke rezine. Čiliju odstranimo peške in ga drobno narežemo. V loncu segrejemo preostalo olje ter dodamo ingver, čili in limonsko travo. Malce popražimo in zalijemo s kokosovim mlekom ter juho. Dodamo še kari pasto, ribjo omako in sojino omako. Zavremo in kuhamo 1 minuto.

4

Iz mase oblikujemo 20 majhnih cmokov in jih kuhamo v kokosovi juhi na majhni temperaturi 10 minut. Pred serviranjem jih potresemo z narezanimi grahovimi kalčki. Odlična priloga je jasminov riž.

Oceni