Sestavine

  • 1 kom piščančjih prsi brez kože (ca. 250 g)
  • 40 g čebule
  • 1 strok česna
  • 15 g svežega ingverja
  • 100 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1/2 žličke mletega kumina
  • 1 žlica curryja v prahu
  • 200 ml kokosovega mleka
  • 120 ml pasiranega paradižnika (pulpa)
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlici indijskih oreščkov
  • 100g kimčija
  • 6 vejic koriandra
  • sol, poper
  • 1/2 žličke medu

Uvod

Čar domačih, tradicionalnih, naših jedi je v znanem, čar tujih jedi pa v neznanem. Kdor rad dobro je, mora zato kombinirati, znano in neznano. Azijske jedi, ki jim bogato aromatičnost okušamo na jeziku, zato ne smejo priti na vrsto le ob obisku azijskih gostiln, temveč morajo biti stalnica tudi na domačem jedilniku. Sicer je dolgčas …

Zato potrebujemo veliko receptov za karije. In zato je ta s kimčijem, ki ga ima Šola okusov vedno v hladilniku, da ga ob preganjanju dolgčasa v prehrani lahko hitro pokliče na pomoč, ko jed zajemamo z žlico in v globino. Čeprav je kari piščančji, je ”dovoljeno” tudi brez mesa, saj je v jedi toliko drugih, manj dolgočasnih, sestavin in okusov.

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rebula 2020, Santei
 
Postopek
1

Piščančje prsi prečno narežemo na 1 cm debele rezine. Čebulo in česen drobno sesekljamo. Ingver olupimo in narežemo na drobne kocke. Paradižnike prerežemo na polovico.

2

V globoki teflonski posodi segrejemo olje in narezana piščančja prsa pečemo na močni vročini 1 minuto na vsaki strani. Rahlo solimo in popramo ter pečeno meso s penavko poberemo iz ponve.

3

V ponev stresemo čebulo, česen in ingver ter pražimo 3 minute. Dodamo paradižnikovo mezgo, kumin in curry ter pražimo 1 minuto. Vmešamo kokosovo mleko, pasirani paradižnik, juho ter zavremo. Dodamo še narezane paradižnike in kuhamo na srednji vročini 15 minut.

4

Indijske oreščke zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in grobo sesekljamo. V omako zamešamo piščančje meso in kimči ter kuhamo še 3 minute. Začinimo s soljo, poprom in medom. Pred serviranjem potresemo s koriandrovimi lističi in praženimi indijskimi oreščki. Odlična priloga je basmati riž.

Oceni