Sestavine

  • 300 g piščančjih jetrc
  • 60 g masla
  • 1 majhen strok česna
  • 50 ml porta
  • 2 žlici oranžnega soka
  • 4 vejice timijana
  • 1 nageljnova žbica
  • 50 ml sladke smetane
  • sol
  • brioš ali mlečni kruh
  • 12 kumkvatov
  • 4 žlice finega sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja

Uvod

Seveda, gostje morajo biti točni. Toda, se kdaj zgodi, da res pridejo vsi naenkrat in točno? Nič ni bolj mučno kot praznih rok čakati zamudnike … Zato jih je potrebno kaznovati! Začnite, torej, brez njih. Toda ne še za mizo.

Takšni grižljaji, ki jih spremlja nazdravljanje z mehurčki, premostijo čakanje in zadrego, sprostijo in otoplijo ozračje, pa še kuharica (in kuhar) z njimi pozdravi svoje goste ter jim predstavi, kaj jih čaka.

Če ponudimo kar nekaj, torej, da le raztrgamo celofansko vrečko, potem se gostje ne bodo veselili niti nadaljevanja. Če pa so namesto industrijskega toasta brioš iz lokalne pekarne, na njem namesto jetrne paštete iz konzerve nabrizgan piščančji mousse domače izdelave, in na moussu namesto nič še v sladkorju karamelizirani kumkvati, potem se nocojšnji večer ne more končati drugače kot s pohvalami....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 8 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Gaudium penina, Vino Gaube
 
Postopek
1

Jetrca očistimo in osušimo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo jetrca in olupljeni strok česna ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Dolijemo porto in oranžni sok, zavremo in dodamo še timijanove vejice, nageljnovo žbico in smetano ter dušimo na majhni vročini 5 minut.

2

Odstranimo timijan in nageljnovo žbico ter jetrca s tekočino in česnom gladko zmiksamo v sekljalniku. Začinimo s soljo, preložimo v dresirno vrečko, neprodušno zapremo in do serviranja damo v hladilnik. Vsaj eno uro pred serviranjem vzamemo piščančji mousse iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi.

3

Kumkvate razpolovimo in odstranimo pečke. V majhni ponvi kumkvate zlato rjavo karameliziramo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in 2 žlicami vode. Pustimo ohladiti.

4

Pred serviranjem rezine brioša opečemo v toasterju in jih razrežemo na manjše kvadrate. Nanje nabrizgamo piščančji mousse in na vsakega položimo še karamelizirane kumkvatove polovičke.

Oceni