Piščančji mousse s kumkvati
Sestavine
- 300 g piščančjih jetrc
- 60 g masla
- 1 majhen strok česna
- 50 ml porta
- 2 žlici oranžnega soka
- 4 vejice timijana
- 1 nageljnova žbica
- 50 ml sladke smetane
- sol
- brioš ali mlečni kruh
- 12 kumkvatov
- 4 žlice finega sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 8 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Gaudium penina, Vino Gaube
Jetrca očistimo in osušimo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo jetrca in olupljeni strok česna ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Dolijemo porto in oranžni sok, zavremo in dodamo še timijanove vejice, nageljnovo žbico in smetano ter dušimo na majhni vročini 5 minut.
Odstranimo timijan in nageljnovo žbico ter jetrca s tekočino in česnom gladko zmiksamo v sekljalniku. Začinimo s soljo, preložimo v dresirno vrečko, neprodušno zapremo in do serviranja damo v hladilnik. Vsaj eno uro pred serviranjem vzamemo piščančji mousse iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi.
Kumkvate razpolovimo in odstranimo pečke. V majhni ponvi kumkvate zlato rjavo karameliziramo s sladkorjem, vanilijevim sladkorjem in 2 žlicami vode. Pustimo ohladiti.
Pred serviranjem rezine brioša opečemo v toasterju in jih razrežemo na manjše kvadrate. Nanje nabrizgamo piščančji mousse in na vsakega položimo še karamelizirane kumkvatove polovičke.