Sestavine

  • 500 g mletega piščančjega mesa
  • 10 g suhih jurčkov
  • 2 rezini toasta
  • 1 jajce
  • sol, črni poper
  • kajenski poper
  • 4 šalotke
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 500 g zamrznjenega graha
  • šopek čemaža
  • 3 žlice masla
  • 75 ml zelenjavne juhe
  • 6 žlic repičnega olja

Uvod

Velikokrat je najbolj pomemben del kuhanja - nakup. Zato, ker ni dobrega kuharja brez dobrih in pravih sestavin. V koroninem času je nakup sicer otežen, a tokrat ne gre toliko za kakovostno - čeprav v Šoli okusov uporabljamo le piščančje meso iz proste reje! - kot za pravo izbiro. Gre za razmerje belega in temnega mesa. Oziroma, pri teh cmočkih ali polpetih je najboljše, da čim več sočnosti prihaja iz zgornjih in spodnjih beder.

Za štedilnikom je potem enostavno. Jurčki so namreč sušeni, saj svežih še ni, zamrznjenih pa se v Šoli okusov izogibamo, zato jih je potrebno le namočiti. In grah je tudi v Šoli okusov najboljši kar odmrznjen, še posebej, ker za svežino jedi in naše zdravje poskrbi čemaž. Seveda, za imunski sistem in boj proti virusu je pomembno, da greste vsak dan na sprehod, po čemaž pa ni potrebno globoko v gozd....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Jurčke prelijemo s toplo vodo in pustimo stati 15 minut. Dve šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo na oljčnem olju in rahlo ohladimo.

2

Toastu odrežemo skorjo in ga drobno zmeljemo v blenderju. Jurčke ožmemo in drobno sesekljamo. Grah stresemo na cedilo, ga prelijemo z toplo vodo in odcedimo. Čemaž narežemo na trakove.

3

Meso, jurčke, praženo šalotko, jajce in toast dobro pregnetemo ter krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom. Iz mase oblikujemo majhne polpetke in jih postavimo v hladilnik za 15 minut.

4

Preostali šalotki narežemo na tanke kolobarje. V široki kozici segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Dodamo grah, dolijemo 50 ml vode od jurčkov in zelenjavno juho ter dušimo na majhni temperaturi 5 do 7 minut.

5

V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na srednji temperaturi 12 minut, vmes jih enkrat obrnemo.

6

Grah začinimo s soljo in poprom ter vanj zamešamo narezani čemaž. Na ogrete krožnike naložimo grahovo omako in nanjo pečene polpete. Odlična priloga je penasti krompirjev pire.

Oceni