Piščančji polpeti z jurčki, grah s čemažem
Sestavine
- 500 g mletega piščančjega mesa
- 10 g suhih jurčkov
- 2 rezini toasta
- 1 jajce
- sol, črni poper
- kajenski poper
- 4 šalotke
- 1 žlica oljčnega olja
- 500 g zamrznjenega graha
- šopek čemaža
- 3 žlice masla
- 75 ml zelenjavne juhe
- 6 žlic repičnega olja

Jurčke prelijemo s toplo vodo in pustimo stati 15 minut. Dve šalotki drobno sesekljamo, stekleno opražimo na oljčnem olju in rahlo ohladimo.
Toastu odrežemo skorjo in ga drobno zmeljemo v blenderju. Jurčke ožmemo in drobno sesekljamo. Grah stresemo na cedilo, ga prelijemo z toplo vodo in odcedimo. Čemaž narežemo na trakove.
Meso, jurčke, praženo šalotko, jajce in toast dobro pregnetemo ter krepko začinimo s soljo in kajenskim poprom. Iz mase oblikujemo majhne polpetke in jih postavimo v hladilnik za 15 minut.
Preostali šalotki narežemo na tanke kolobarje. V široki kozici segrejemo maslo in šalotko stekleno opražimo. Dodamo grah, dolijemo 50 ml vode od jurčkov in zelenjavno juho ter dušimo na majhni temperaturi 5 do 7 minut.
V veliki ponvi segrejemo repično olje in polpete pečemo na srednji temperaturi 12 minut, vmes jih enkrat obrnemo.
Grah začinimo s soljo in poprom ter vanj zamešamo narezani čemaž. Na ogrete krožnike naložimo grahovo omako in nanjo pečene polpete. Odlična priloga je penasti krompirjev pire.