Sestavine

  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička kumine v zrnu
  • 1 konzerva paradižnikove salse
  • 1 žlica čili omake
  • 1 žlica posušenega origana
  • sol, poper
  • 700 g piščančjega fileja
  • 120 g čedar sira
  • 1 zreli avokado
  • 1 žlica limonovega soka
  • solatni listi
  • 8 koruznih tortilj
  • 120 g zelenih ali rumenih paradižnikov
  • 1 šalotka
  • 2 zeleni jalapeno papriki ali 2 žlici vloženih
  • šopek koriandra
  • sveža meta

Uvod

Omako naredimo iz vode, nadev pa iz ostankov, ni čudno, da so takosi tako priljubljeni. Ko od pečenega piščanca ostane nekaj kosov, jih ni potrebno uporabiti le za solato, saj jih lahko naslednji dan ”popravite” s paradižnikovo omako in popečete. Ko boste z njimi napolnili tortilje, bodo postali takosi. Za salso pa lahko uporabite vložene čilije (jalapeno), ki jih razredčite kar z vodo.

Če za pečenega piščanca uporabite recept z zelišči, ali recept s fižolom, bo sicer težava, saj ne bo nobenih ostankov. V tem primeru priporočamo sveže meso.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 468 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Čebulo in dva stroka česna drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in čebulo ter oboje stekleno opražimo. Vmešamo paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 2 minuti. Dodamo čili omako, paradižnikovo salso in origano. Omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut, na koncu jo začinimo s soljo in poprom.

2

Za zeleno salso paradižnik, šalotko in česen grobo narežemo in stresemo v močno ogreto ponev. Vse skupaj zlato rjavo opražimo, dodamo paradižnike, jalapeno paprike in 150 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Omako skupaj s koriandrovimi listi gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom in jo solimo.

3

Piščančje prsi narežemo na majhne kose. V ponvi segrejemo preostalo olje in meso opečemo z vseh strani. Solimo in popramo. Pečeno meso zamešamo v paradižnikovo omako ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.

4

Sir fino naribamo. Solatne liste natrgamo na manjše kose. Avokado olupimo, razpolovimo, odstranimo peško in ga narežemo na krhlje. Pokapljamo jih z limonovim sokom.

5

V vroči ponvi opečemo tortilje na obeh straneh. Vsako tortiljo napolnimo s piščančjim mesom v omaki, kosom avokada, solato in žlico zelene salse ter potresemo z metinimi lističi in naribanim sirom. Ponudimo še vroče.

Oceni
1234