Piščančji takos in zelena salsa
Sestavine
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1 žlička kumine v zrnu
- 1 konzerva paradižnikove salse
- 1 žlica čili omake
- 1 žlica posušenega origana
- sol, poper
- 700 g piščančjega fileja
- 120 g čedar sira
- 1 zreli avokado
- 1 žlica limonovega soka
- solatni listi
- 8 koruznih tortilj
- 120 g zelenih ali rumenih paradižnikov
- 1 šalotka
- 2 zeleni jalapeno papriki ali 2 žlici vloženih
- šopek koriandra
- sveža meta

Uvod
- Kategorija: Jesen, Poletje
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 468 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Čebulo in dva stroka česna drobno sesekljamo. V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo česen in čebulo ter oboje stekleno opražimo. Vmešamo paradižnikovo mezgo in kumino ter pražimo 2 minuti. Dodamo čili omako, paradižnikovo salso in origano. Omako kuhamo na majhni temperaturi 20 minut, na koncu jo začinimo s soljo in poprom.
Za zeleno salso paradižnik, šalotko in česen grobo narežemo in stresemo v močno ogreto ponev. Vse skupaj zlato rjavo opražimo, dodamo paradižnike, jalapeno paprike in 150 ml vode ter kuhamo na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Omako skupaj s koriandrovimi listi gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom in jo solimo.
Piščančje prsi narežemo na majhne kose. V ponvi segrejemo preostalo olje in meso opečemo z vseh strani. Solimo in popramo. Pečeno meso zamešamo v paradižnikovo omako ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut.
Sir fino naribamo. Solatne liste natrgamo na manjše kose. Avokado olupimo, razpolovimo, odstranimo peško in ga narežemo na krhlje. Pokapljamo jih z limonovim sokom.
V vroči ponvi opečemo tortilje na obeh straneh. Vsako tortiljo napolnimo s piščančjim mesom v omaki, kosom avokada, solato in žlico zelene salse ter potresemo z metinimi lističi in naribanim sirom. Ponudimo še vroče.