Sestavine

  • 1 piščanec (ca. 1,5 kg)
  • 1 kos ingverja (3 cm)
  • 3 mlade čebule
  • 1 rdeči čili
  • šopek zelišč (rožmarin, žajbelj, timijan)
  • 1 žlica čilijeve paste
  • 50 ml oljčnega olja
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1/2 žličke mletega cimeta
  • 1/2 žličke mletega pimenta
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 1/4 žličke mletega muškatnega oreščka
  • sol, črni poper
  • 1 limeta
  • 4 manjši sladki krompirji
  • 200 g kisle smetane
  • 1 strok česna
  • 2 žlici narezanega listnega česna

Uvod

Z vedno večjo priljubljenostjo žara, ki je vedno manj pod balkanskim in vedno bolj pod ameriškim vplivom, tudi piščanca ni več dovolj le natreti s sladko papriko in speči. Jerk chicken izhaja z Jamajke, kjer so prvotni prebivalci s pikantno mešanico začimb konzervirali sveže meso. Gre za način priprave mesa, s suhim posipom, mokro paco in mariniranjem ter počasnim pečenjem in dimljenjem.

Tako kot je nekoč jerk mehčal trdo in žilavo meso in mu podaljševal rok uporabnosti, današnjim anemičnim piščancem zelišča dodajajo sočnost in jim podaljšujejo okus....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 3 ure za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Chardonnay 2019, Šumenjak
 
Postopek
1

Olupljeni ingver naribamo. Mlado čebulo in čili drobno sesekljamo. Prav tako sesekljamo vsa zelišča. V skodelici zmešamo mlado čebulo, ingver, zelišča, čilijevo pasto, oljčno olje, sladkor, cimet, piment, koriander, muškatni orešček, sladkor, polovico limetinega soka, sol in poper.

2

Piščanca vzdolž hrbtenice prerežemo na polovico in ga narahlo sploščimo. Premažemo ga z začimbno mešanico, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 3 ure ali preko noči.

3

Žar dobro segrejemo. Sladke krompirje umijemo, obrišemo in po dolgem zarežemo, a pazimo da jih ne prerežemo. Vsakega posebej zavijemo v alu folijo in pečemo na rešetki na indirektni srednji temperaturi 40 do 50 minut.

4

Rešetko namastimo in piščanca direktno pečemo 5 minut na vsaki strani, nato pa indirektno na 150 stopinj 30 do 40 minut, vmes ga večkrat obrnemo. Z nožem ob kosti preverimo ali je piščanec pečen.

5

V kislo smetano zamešamo olupljeni stisnjeni česen in narezani listni česen ter solimo in popramo. Pečenega piščanca razrežemo na posamezne kose in naložimo na servirno desko. Sladkim krompirjem odstranimo folijo in jih napolnimo s kislo smetano.

Oceni