Piščanec s tamarindovo pasto in medom
Sestavine
- 5 piščančjih beder
- 40 g tamarindove paste
- 2 žlički mlete kumine
- 50 g medu
- 3 žličke mlete sladke paprike
- 1 žlica mlete pekoče paprike
- 8 žlic oljčnega olja
- 300 g majhnega korenja
- 2 velika pastinaka
- 400 g majhnega krompirja (kifeljčar)
- 120 g stebelne zelene
- sol
- poper
- 16 strokov česna
- 400 ml kokošje juhe
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 864 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za mariniranje)
- Priporočeno vino: Malvazija amfora 2015, Rojac
Tamarindovo pasto v lončku gladko zmešamo s 5 žlicami mlačne vode in rahlo segrevamo, da se malo zgosti. Odstavimo s štedilnika in vanjo zamešamo kumino, obe vrsti mlete paprike, med in 4 žlice olja.
Piščančja bedra obrišemo do suhega, jih premažemo z marinado, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro (naboljše pa je preko noči).
Korenje olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Pastinak olupimo in narežemo na poljubne kose. Krompir in česen olupimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj položimo piščančje kose s kožo navzdol in pečemo na močni temperaturi 2 do 3 minute. Obrnemo in pečemo še 1 minuto, nato začinimo s soljo in poprom.
Meso skupaj z maščobo od pečenja stresemo v pekač in pazimo, da je stran s kožo obrnjena navzgor. Dodamo še krompir ter dolijemo juho in marinado. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut.
Nato v pekač dodamo še korenje, pastinak in česen, solimo in rahlo premešamo. Pečemo še 25 minut. Stebelno zeleno očistimo, narežemo na manjše kose in jo dodamo v pekač 5 minut pred koncem pečenja. Pred serviranjem vse skupaj potresemo s peteršiljem.