Sestavine

  • 5 piščančjih beder
  • 40 g tamarindove paste
  • 2 žlički mlete kumine
  • 50 g medu
  • 3 žličke mlete sladke paprike
  • 1 žlica mlete pekoče paprike
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 300 g majhnega korenja
  • 2 velika pastinaka
  • 400 g majhnega krompirja (kifeljčar)
  • 120 g stebelne zelene
  • sol
  • poper
  • 16 strokov česna
  • 400 ml kokošje juhe
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Kdaj je piščanec pravilno pečen? Ko koža hrustlja, a ni zažgana … Torej v tem receptu ni pravilno pečen? Poskusite, pa boste videli, da imajo tudi tako preprosta pravila izjeme.

Med v omaki, v kateri se je piščanec tudi mariniral, kožo hrustljavo zapeče, a jo tudi nesimpatično črno obarva. To ni zažgano, to je le karamelizirano. Svoje doda še kislina, za katero je zadolžena tamarindova omaka, ki med mariniranjem poskrbi za sprostitev, med pečenjem pa upočasni izsušitev. Brez nje bi tako črno kožo olupili, ker bi bila ”zažgana”, meso pod njo pustili, ker bi bilo suho.

Omaka pa ima še tretjo funkcijo, zaradi katere najboljši del tako v pečici pečenega piščanca postane njegova spremljajoča zelenjava. Kak chef bi obe omaki, mesni sok od pečenja in tamarindovo omako od mariniranja, sicer satenasto povezal, a jed bi s tem izgubila svoje bistvo. To je pečen piščanec za domačo mizo! Torej, pekač na sredino in naj se veselje začne....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 864 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut (+ 1 ura za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Malvazija amfora 2015, Rojac
 
Postopek
1

Tamarindovo pasto v lončku gladko zmešamo s 5 žlicami mlačne vode in rahlo segrevamo, da se malo zgosti. Odstavimo s štedilnika in vanjo zamešamo kumino, obe vrsti mlete paprike, med in 4 žlice olja.

2

Piščančja bedra obrišemo do suhega, jih premažemo z marinado, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro (naboljše pa je preko noči).

3

Korenje olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Pastinak olupimo in narežemo na poljubne kose. Krompir in česen olupimo. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj položimo piščančje kose s kožo navzdol in pečemo na močni temperaturi 2 do 3 minute. Obrnemo in pečemo še 1 minuto, nato začinimo s soljo in poprom.

5

Meso skupaj z maščobo od pečenja stresemo v pekač in pazimo, da je stran s kožo obrnjena navzgor. Dodamo še krompir ter dolijemo juho in marinado. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 25 minut.

6

Nato v pekač dodamo še korenje, pastinak in česen, solimo in rahlo premešamo. Pečemo še 25 minut. Stebelno zeleno očistimo, narežemo na manjše kose in jo dodamo v pekač 5 minut pred koncem pečenja. Pred serviranjem vse skupaj potresemo s peteršiljem.

Oceni