Sestavine

  • 4 piščančja bedra
  • 4 perutničke
  • 1 majhna piščančja prsa s kožo
  • 4 stroki česna
  • 12 majhnih šalotk
  • sol, poper
  • 50 g ghee masla
  • 4 vejice timijana
  • 2 vejici rožmarina
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 500 ml renskega rizlinga
  • 200 ml piščančje juhe
  • 300 g hokaido buče
  • 2 žlici masla
  • 250 g rjavih šampinjonov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Za coq au vin moraš začeti včeraj, ne smeš hoditi v službo in piščanec mora biti kura iz Bresse. Če zadovoljiš vsem tem zahtevam, boš jedel najboljšega ”piščanca” v življenju in zraven popil tudi najboljši ter najdražji rdeči burgundec v življenju.

Zaradi tega se nismo lotili originala, temveč njegove izpeljanke, ki se imenuje, torej, coq au Riesling. Pri vinu nismo varčevali, v službi nismo dali odpovedi in sinoči sploh še nismo vedeli, kaj bomo danes kuhali.

Čeprav je ta piščanec hitrejši, pa to ne pomeni, da potrpljenje ni pomembno. Pri pečenju v tekočini je vedno!...

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 735 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Joannes Protner
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo in česen olupimo ter po dolgem prerežemo na polovico. Piščančja prsa prerežemo na polovico in vse piščančje kose začinimo s soljo in poprom.

2

V široki litoželezni (ali kakšni drugi ognjevarni) posodi segrejemo ghee maslo in meso na močni temperaturi opečemo z vseh strani. Pečeno poberemo iz posode na pladenj. V maščobi od pečenja opražimo čebulo, česen in zelišča ter vmešamo paradižnikovo mezgo.

3

Dolijemo vino in juho, v posodo zložimo pečeno meso, zavremo in posodo postavimo na spodnjo rešetko v pečici. Pečemo odkrito 45 minut.

4

Medtem bučo očistimo, narežemo na krhlje in le-te nato na tri dele. Po 45 minutah pečenja v posodo zložimo narezano bučo in pečemo še 20 minut.

5

Šampinjone očistimo, večje prerežemo na polovico in jih zlatorjavo opečemo v ponvi na maslu. Solimo in popramo ter jih pred serviranjem skupaj s peteršiljem potresemo po piščancu. Odlična priloga je krompirjev pire.

Oceni