Piščanec v rizlingu, buča in gobe
Sestavine
- 4 piščančja bedra
- 4 perutničke
- 1 majhna piščančja prsa s kožo
- 4 stroki česna
- 12 majhnih šalotk
- sol, poper
- 50 g ghee masla
- 4 vejice timijana
- 2 vejici rožmarina
- 2 lovorova lista
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 500 ml renskega rizlinga
- 200 ml piščančje juhe
- 300 g hokaido buče
- 2 žlici masla
- 250 g rjavih šampinjonov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 735 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: Renski rizling 2015, Joannes Protner
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Čebulo in česen olupimo ter po dolgem prerežemo na polovico. Piščančja prsa prerežemo na polovico in vse piščančje kose začinimo s soljo in poprom.
V široki litoželezni (ali kakšni drugi ognjevarni) posodi segrejemo ghee maslo in meso na močni temperaturi opečemo z vseh strani. Pečeno poberemo iz posode na pladenj. V maščobi od pečenja opražimo čebulo, česen in zelišča ter vmešamo paradižnikovo mezgo.
Dolijemo vino in juho, v posodo zložimo pečeno meso, zavremo in posodo postavimo na spodnjo rešetko v pečici. Pečemo odkrito 45 minut.
Medtem bučo očistimo, narežemo na krhlje in le-te nato na tri dele. Po 45 minutah pečenja v posodo zložimo narezano bučo in pečemo še 20 minut.
Šampinjone očistimo, večje prerežemo na polovico in jih zlatorjavo opečemo v ponvi na maslu. Solimo in popramo ter jih pred serviranjem skupaj s peteršiljem potresemo po piščancu. Odlična priloga je krompirjev pire.