Piščanec v rizlingu s spomladansko zelenjavo
Sestavine
- 6 zgornjih piščančjih beder
- 2 čebuli
- 3 vejice pehtrana
- 5 vejic timijana
- 3 vejice peteršilja
- sol
- 4 žlice masla
- 1 žlica moke
- 4 žlice grappe
- 300 mk rizlinga
- 200 ml piščančjega fonda
- 200 g mladega korenja z zelenjem
- 150 g rjavih šampinjonov
- 250 g zelenih špargljev
- poper
- 120 ml sladke smetane
- sveža krebuljica
Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Zelišča s kuhinjsko vrvico zvežemo v šopek. Piščančja bedra umijemo, obrišemo s papirjem in solimo.
V litoželezni posodi segrejemo 3 žlice masla in piščančja bedra svetlo rjavo opečemo na obeh straneh ter jih preložimo na krožnik. V posodo stresemo čebulo in pražimo na srednji vročini 2 minuti.
Potresemo z moko, kratko popražimo in dolijemo grappo. Rahlo povremo ter dolijemo vino in fond. Dodamo zeliščni šopek in pečena piščančja bedra ter pokrito dušimo na majhni vročini 40 minut.
Korenje umijemo in po dolgem prerežemo. Šampinjone prerežemo na polovico. Špargljem odlomimo oleseneli spodnji del in jih narežemo na 7 cm dolge kose. V ponvi segrejemo preostalo maslo in šparglje dušimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo gobe in pražimo še 3 minute. Začinimo s soljo in poprom ter ponev odstavimo s štedilnika.
V posodo k piščancu damo še korenje in vse skupaj dušimo 10 minut. Dolijemo smetano in kuhamo še 5 minut. Nato dodamo šparglje in šampinjone ter vse skupaj segrejemo. Pred serviranjem jed potresemo s krebuljico. Odlična priloga je masleni krompir s peteršiljem.