Sestavine

  • 250 g masla
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 1 žlička cimeta
  • 225 g moke
  • 8 svežih fig
  • 100 g sladkorja
  • 2 jajci
  • sol
  • 80 g pistacij
  • 50 g olupljenih mandljev
  • 2 žlici mandljevega likerja (Amaretto)
  • 3 vejice timijana
  • 2 žlici mandljevih lističev

Uvod

Četudi je le nekaj lončkov na okenski polici, se nabere, v shrambi in hladilniku. Ker pa, če nimaš vrta, vsaj sosedovega, nisi Sloven’c, in vsako soboto košaro (ne uporabljamo več vrečk!) napolni tudi tržnica, je čistilna akcija potrebna vsak teden. Staro mora ven, da lahko novo pride noter. Tej delovni akciji čiščenja, rezanja in mešanja zelenjave v čorbo, enolončnico ali gosto juho, se lahko ubrani le en izgovor - po njej smo prehitro lačni!

Zato je ta tart (tarte po francosko, pita po naše) prava rešitev za vedno svežo zelenjavo … Ne delajte si zalog v hrambi in hladilniku, raje specite dovolj veliko pistacijevo pito, da bo še za jutri. Njena skrivnost je namreč v večnamenskosti, ko potrebujete sladico, je lahko ob njej še sladka smetana, ko potrebujete (po juhi, čorbi, enolončnici) glavno jed (zato dodajte timijan!), odrežete pač večji kos....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Hranilna vrednost: 615 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
 
Postopek
1

100 g masla, sladkor v prahu, 200 g moke in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v testo. Model za tarte (okrogli s premerom 22 cm ali podolgovati 35 x 11 cm) namastimo. Testo razvaljamo in z njim obložimo model. Postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Fige umijemo in razrežemo na četrtine. Jajci ločimo in rumenjaka stepamo s preostalim maslom in 50 g sladkorja 3 minute. Beljaka stepemo s ščepcem soli in preostalim sladkorjem v trdi sneg.

3

Pistacije, cele mandlje in 25 g moke fino zmeljemo v blenderju ter zamešamo v masleno kremo. Dodamo še liker in na koncu previdno vmešamo beljakov sneg. Z maso premažemo testo, po vrhu naložimo narezane fige in jih malo potisnemo v testo.

4

Pito pečemo v sredini pečice 45 minut. Po 15 minutah pečenja jo potresemo z mandljevimi lističi in timijanom. Pečeno pustimo ohladiti na rešetki, šele nato jo vzamemo iz modela. Po želji jo lahko pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.

Oceni