Pistacijev tarte s figami
Sestavine
- 250 g masla
- 50 g sladkorja v prahu
- 1 žlička cimeta
- 225 g moke
- 8 svežih fig
- 100 g sladkorja
- 2 jajci
- sol
- 80 g pistacij
- 50 g olupljenih mandljev
- 2 žlici mandljevega likerja (Amaretto)
- 3 vejice timijana
- 2 žlici mandljevih lističev

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 kosov
- Hranilna vrednost: 615 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
100 g masla, sladkor v prahu, 200 g moke in 2 žlici mrzle vode hitro zgnetemo v testo. Model za tarte (okrogli s premerom 22 cm ali podolgovati 35 x 11 cm) namastimo. Testo razvaljamo in z njim obložimo model. Postavimo v hladilnik za 15 minut.
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Fige umijemo in razrežemo na četrtine. Jajci ločimo in rumenjaka stepamo s preostalim maslom in 50 g sladkorja 3 minute. Beljaka stepemo s ščepcem soli in preostalim sladkorjem v trdi sneg.
Pistacije, cele mandlje in 25 g moke fino zmeljemo v blenderju ter zamešamo v masleno kremo. Dodamo še liker in na koncu previdno vmešamo beljakov sneg. Z maso premažemo testo, po vrhu naložimo narezane fige in jih malo potisnemo v testo.
Pito pečemo v sredini pečice 45 minut. Po 15 minutah pečenja jo potresemo z mandljevimi lističi in timijanom. Pečeno pustimo ohladiti na rešetki, šele nato jo vzamemo iz modela. Po želji jo lahko pred serviranjem potresemo s sladkorjem v prahu.