Pistacijeva ledena torta
Sestavine
- MASLENO DNO
- 150 g maslenih piškotov
- 25 g mletih mandljev
- 120 g mehkega masla
- PISTACIJEVA KREMA
- 500 ml mleka
- 300 g sladke smetane
- 1 žlička vanilijeve paste
- 7 rumenjakov
- 150 g sladkorja
- 100 g mletih pistacij
- 40 g temne čokolade
- sesekljane pistacije za dekoracijo
- KROKANT
- 75 g sladkorja
- 1 žlička masla
- 75 g sesekljanih oreščkov (lešniki, mandlji, orehi)
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 8 do 10 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 6 ur za zamrzovanje)
Dno modela za torto (premer 18 cm) obložimo s papirjem za peko. Piškote zmeljemo v drobtine, dodamo mandlje in maslo, temeljito pregnetemo in maso stresemo v model. S prsti jo pritiskamo ob dno in poravnamo. Model postavimo v hladilnik.
Za krokant v široki ponvi na srednji vročini segrevamo sladkor, da se stopi. Na začetku ne mešamo, ker sladkor ne bo enakomerno karameliziral. Tekoči sladkor nato z leseno kuhalnico premešamo, dodamo maslo in karameliziramo do svetlo rjave barve.
Nato v karamelo hitro zamešamo sesekljane oreščke. Karamelno maso stresemo na list peki papirja, pokrijemo z drugim listom in z valjarjem tanko razvaljamo. Ohlajeno karamelo drobno sesekljamo z ostrim nožem. Krokant hranimo dobro zaprt v steklenem kozarcu.
V loncu zavremo mleko, 250 g smetane in vanilijevo pasto. Rumenjake stepemo s sladkorjem do svetle kreme. Med mešanjem počasi dolijemo vroče mleko, nato vse skupaj zlijemo nazaj v lonec, dodamo pistacije in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Nato lonec postavimo nazaj na štedilnik in kremo med mešanjem počasi segrevamo, da se zgosti. Pazimo, da krema ne zavre, saj se bo sesirila.
Kremo nato ohladimo, vmes večkrat premešamo, da se ne naredi koža. V ohlajeno kremo zamešamo 30 g krokanta in jo zlijemo na piškotno dno v modelu. Postavimo v zamrzovalnik za 1 uro 30 minut.
V majhnem loncu segrevamo preostalo smetano in sesekljano čokolado, da se raztopi. Tekočo čokolado zlijemo v sredino torte in jo previdno rahlo zamešamo v pistacijevo kremo. Torto postavimo v zamrzovalnik za najmanj 4 ure.
Iz zamrzovalnika jo vzamemo vsaj 15 minut pred serviranjem, narežemo na kose in potresemo s sesekljanimi pistacijami. Počakamo, da na pol odmrzne.