Sestavine

  • 250 g rjavih šampinjonov
  • 200 g kraljevih ostrigarjev
  • 250 g bukovih ostrigarjev
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 200 g toskanskega ohrovta
  • 1 rdeči čili
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 žlica masla
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 žlička začimbne mešanice Zatar
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlička moke
  • 150 ml suhega belega vina
  • 100 ml zelenjavne juhe
  • 250 ml sladke smetane
  • 6 vejic timijana
  • sol, poper
  • 3 žlice opraženih lešnikov
  • 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica mleka

Uvod

Čez (francoski) tart (tarte) ga ni, kvečjemu mu je dorasel le še quiche. Vse potrebno o tem je tukaj. Toda včasih je to preveč zamudno, in takrat ga ni čez ameriško poenostavljanje v kuhinji … Tej ”okrajšavi” iz ponve in kupljenega listnatega testa pravijo pot pie. Sicer pa je vseeno, kako se imenuje, pomembno je, da ji izberete dobre sestavine in ga ne bo čez vašo pito!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 677 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Steyer Mark 3R Cuvee
 
Postopek
1

Bukove ostrigarje narežemo na 2 cm široke trakove, šampinjone na štiri dele in kraljeve ostrigarje na 5 mm debele rezine. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo peške in ga narežemo na tanke kolobarje. Ohrovt grobo narežemo.

2

V ponvi segrejemo 3 žlice olja in maslo ter narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo šalotko, česen, ohrovt in čili ter dušimo še 4 minute. Potresemo s papriko, zatarjem in moko, vmešamo paradižnikovo mezgo in pražimo 1 minuto.

3

Dolijemo vino, ga do polovice pokuhamo in dolijemo še juho in sladko smetano ter potresemo s timijanovimi lističi (4 vejice). Omako kuhamo 10 minut, da se rahlo zgosti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

4

Preostali timijan osmukamo ter zmešamo z žlico olja in grobo narezanimi lešniki. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za tarte (26 cm) rahlo namastimo. Testo prirežemo v krog s premerom 28 cm.

5

Model napolnimo z gobjim ragujem in po vrhu položimo listnato testo. Ob robovih ga zvijemo in pritisnemo ob rob modela. Rumenjak in mleko razžvrkljamo in z njim premažemo testo. Po vrhu potresemo lešnike s timijanom in pečemo na spodnji rešetki 20 minut. Pito začinimo s sveže mletim poprom in takoj serviramo.

Oceni