Pita z gobovim ragujem
Sestavine
- 250 g rjavih šampinjonov
- 200 g kraljevih ostrigarjev
- 250 g bukovih ostrigarjev
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 200 g toskanskega ohrovta
- 1 rdeči čili
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 žlica masla
- 1 žlička mlete rdeče paprike
- 1 žlička začimbne mešanice Zatar
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlička moke
- 150 ml suhega belega vina
- 100 ml zelenjavne juhe
- 250 ml sladke smetane
- 6 vejic timijana
- sol, poper
- 3 žlice opraženih lešnikov
- 1 zavitek svežega listnatega testa (270 g)
- 1 rumenjak
- 1 žlica mleka
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 677 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Steyer Mark 3R Cuvee
Bukove ostrigarje narežemo na 2 cm široke trakove, šampinjone na štiri dele in kraljeve ostrigarje na 5 mm debele rezine. Šalotko in česen drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo peške in ga narežemo na tanke kolobarje. Ohrovt grobo narežemo.
V ponvi segrejemo 3 žlice olja in maslo ter narezane gobe pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo šalotko, česen, ohrovt in čili ter dušimo še 4 minute. Potresemo s papriko, zatarjem in moko, vmešamo paradižnikovo mezgo in pražimo 1 minuto.
Dolijemo vino, ga do polovice pokuhamo in dolijemo še juho in sladko smetano ter potresemo s timijanovimi lističi (4 vejice). Omako kuhamo 10 minut, da se rahlo zgosti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.
Preostali timijan osmukamo ter zmešamo z žlico olja in grobo narezanimi lešniki. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za tarte (26 cm) rahlo namastimo. Testo prirežemo v krog s premerom 28 cm.
Model napolnimo z gobjim ragujem in po vrhu položimo listnato testo. Ob robovih ga zvijemo in pritisnemo ob rob modela. Rumenjak in mleko razžvrkljamo in z njim premažemo testo. Po vrhu potresemo lešnike s timijanom in pečemo na spodnji rešetki 20 minut. Pito začinimo s sveže mletim poprom in takoj serviramo.