Pizza iz polente z brokolijevo repico
Sestavine
- 500 ml mleka
- 125 g koruznega zdroba
- sol
- muškatni orešček
- 40 g naribanega parmezana
- 300 g brokolijeve repice (cime di rapa)
- 2 velika stroka česna
- 2 žlici oljčnga olja
- 120 g češnjevih paradižnikov
- 100 g taleggio sira (ali bivolje mocarele)
- 6 tankih rezin pršuta
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 785 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Vincent 2011, Renčel
Zavremo mleko, solimo in z metlico vmešamo koruzni zdrob. Med mešanjem kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Polento začinimo z muškatnim oreščkom, jo gladko razmažemo na peki papir na pekaču, potresemo s polovico parmezana in pustimo ohladiti.
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Brokolijevo repico razdelimo na manjše dele, uporabimo tudi liste. Blanširamo v vreli slani vodi 3 minute, stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo, odcedimo in stresemo na kuhinjski papir, da se osuši.
Česen narežemo na tanke rezine. Paradižnike prerežemo na polovico. V ponvi segrejemo olje in pražimo paradižnike 1 minuto. Dodamo česen, ga rahlo opražimo in v ponev stresemo še zelenjavo. Vse skupaj pražimo še minuto ter začinimo s soljo in poprom.
Sir narežemo na rezine. Na ohlajeno polento razporedimo praženo zelenjavo, paradižnike in česen. Potresemo s sirom in preostalim parmezanom. Postavimo v sredino pečice za 15 do 20 minut. Pred serviranjem pečeno polento obložimo s pršutom.