Pizza mlinci in čemažev guacamole
Sestavine
- 7 g svežega kvasa ali 3,5 g suhega aktivnega kvasa ali 2,6 g instant kvasa
- 1,5 g sladkorja
- 220 g mlačne vode
- 1 žlička soli (6 g)
- 1 žlica olivnega olja (15 g)
- 325 g bele pšenične moke
- 3 veliki zreli avokadi
- sok 1/2 limete
- 5 žlici polnomastnega jogurta
- 1/2 žličke mlete kumine
- 20 listov čemaža
- sol, kajenski poper

Uvod
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za vzhajanje testa)
- Priporočeno vino: Jakot 2013, suho, Ščurek
Zmešamo kvas, vodo in sladkor ter pustimo stati 10 minut, da se začnejo delati mehurčki. Dodamo moko in preostale sestavine. Gnetemo s pomočjo mešalnika 8 minut na stopnji 1 in nato še 8 minut na stopnji 2, da postane testo zelo gladko in voljno, a malce lepljivo. Oblikujemo kroglo, jo pokrijemo s prozorno folijo in vzhajamo na toplem 2 uri, da se podvoji.
Testo razdelimo na 8 delov, iz vsakega oblikujemo kroglo, jo malo pomokamo in podolgovato razvlečemo v oval debeline 1 cm. Mlince položimo ločeno vsakega na svoj kos peki papirja.
Žar močno segrejemo. Mlince po zgornji strani premažemo z olivnim oljem in jih položimo na vročo rešetko obrnjene navzdol, tako da je papir zgoraj. Če se ne odlepi takoj, se bo ob segrevanju. Pokrijemo, pečemo 3 minute in nato preverimo ali je spodnja stran že dobro pečena. Mlince po zgornji strani premažemo z olivnim oljem, obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Za guacamole avokado razpolovimo, odstranimo koščico in s pomočjo žlice izluščimo meso. Pokapljamo ga z limetinim sokom in fino zmiksamo. Vmešamo jogurt ter začinimo s soljo, kumino in kajenskim poprom. Čemaž drobno sesekljamo in vmešamo v avokadovo kremo.