Sestavine

  • 7 g svežega kvasa ali 3,5 g suhega aktivnega kvasa ali 2,6 g instant kvasa
  • 1,5 g sladkorja
  • 220 g mlačne vode
  • 1 žlička soli (6 g)
  • 1 žlica olivnega olja (15 g)
  • 325 g bele pšenične moke
  • 3 veliki zreli avokadi
  • sok 1/2 limete
  • 5 žlici polnomastnega jogurta
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 20 listov čemaža
  • sol, kajenski poper

Uvod

Pizza zato, ker uporabimo hitro testo za pizzo (ko se pravočasno spomnimo, uporabimo testo čez noč), mlinci pa zato, ker se pri nas tako reče vsem ploskim kruhom (chapati, nan, fladenbrot, flatbread, lepinja, pita, tortilja ...). Idealni so za žar, saj smo tokrat nanje - še vroče ali že hladne, po želji - namazali pomladni čemažev guacamole, zelo veseli pa bodo kot priloga mesu ali morskim jedem z žara tudi z različnimi zeliščnimi pesti.

Na enak način lahko na žaru spečemo tudi pizzo, neposredno na rešetki.Pomembno je le, da uporabimo peki papir, ki se nato na vročini sam odlepi. Ko pizzo obrnemo, da jo spečemo še po spodnji strani, jo obložimo in žar s pokrovom pokrijemo, da se sir lepo zapeče.

 

 

 ...

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za vzhajanje testa)
  • Priporočeno vino: Jakot 2013, suho, Ščurek
 
Postopek
1

Zmešamo kvas, vodo in sladkor ter pustimo stati 10 minut, da se začnejo delati mehurčki. Dodamo moko in preostale sestavine. Gnetemo s pomočjo mešalnika 8 minut na stopnji 1 in nato še 8 minut na stopnji 2, da postane testo zelo gladko in voljno, a malce lepljivo. Oblikujemo kroglo, jo pokrijemo s prozorno folijo in vzhajamo na toplem 2 uri, da se podvoji.

2

Testo razdelimo na 8 delov, iz vsakega oblikujemo kroglo, jo malo pomokamo in podolgovato razvlečemo v oval debeline 1 cm. Mlince položimo ločeno vsakega na svoj kos peki papirja.

3

Žar močno segrejemo. Mlince po zgornji strani premažemo z olivnim oljem in jih položimo na vročo rešetko obrnjene navzdol, tako da je papir zgoraj. Če se ne odlepi takoj, se bo ob segrevanju. Pokrijemo, pečemo 3 minute in nato preverimo ali je spodnja stran že dobro pečena. Mlince po zgornji strani premažemo z olivnim oljem, obrnemo in spečemo še na drugi strani.

4

Za guacamole avokado razpolovimo, odstranimo koščico in s pomočjo žlice izluščimo meso. Pokapljamo ga z limetinim sokom in fino zmiksamo. Vmešamo jogurt ter začinimo s soljo, kumino in kajenskim poprom. Čemaž drobno sesekljamo in vmešamo v avokadovo kremo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)