Pizza s svežo tuno
Sestavine
- 250 g testa za pizzo
- CHIMICHURRI
- šopek peteršilja
- 1 majhna šalotka
- 1 strok česna
- 1/4 žličke soli
- 1 bio limeta
- 1 žlička posušenega timijana
- 1 žlička posušenega origana
- 1/4 žličke posušene limonine lupine
- 4 žlice oljčnega olja
- črni poper
- PARADIŽNIKOVA OMAKA
- 4 vejice bazilike
- 200 g paradižnikove polpe
- 1 strok česna
- sol, poper
- 1/4 žličke sladkorja
- OBLOGA
- 2 majhni bivolji mocareli
- 90 g tunine v oljčnem olju
- 40 g velikih kaper s pecljem
- 150 g sveže tune

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 2 pizzi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Rose 2023, Elena Walch
Za chimichurri peteršiljeve liste drobno sesekljamo. Šalotko drobno sesekljamo. V možnarju fino zdrobimo olupljeni česen, šalotko in sol. Dodamo peteršilj, 2 žlici limetinega soka, timijan, origano in limonino lupino ter zmešamo. Dodamo še oljčno olje in začinimo s soljo in poprom. Chimichurri pustimo stati na sobni temperaturi najmanj 1 uro.
Pečico vklopimo na 250 stopinj in jo skupaj s kamnom za pečenje segrevamo 30 minut. Baziliko osmukamo in liste drobno sesekljamo. Paradižnikovo pulpo, baziliko, stisnjeni česen, sol, poper in sladkor dobro premešamo.
Mocarelo osušimo in natrgamo na manjše kose. Tunino odcedimo in grobo nadrobimo. Kapre odcedimo in večje prerežemo na polovico. V skledi raztopimo 1 žlico soli v 500 ml mrzle vode. V to raztopino položimo svežo tuno za 10 sekund, nato jo z kuhinjskim papirjem dobro obrišemo in narežemo na tanke rezine.
Polovico testa razvlečemo v tanki krog in ga položimo na papir za peko na loparju za pizzo. Premažemo s polovico paradižnikove omake ter potresemo s polovico tunine in s polovico mocarele.
Pizzo skupaj s papirjem prestavimo na vroči kamen in pečemo 10 minut oz. do zlato rjave barve. Pečeno pizzo potresemo s kaprami in obložimo z rezinami sveže tune. Pokapljamo s chimichurri omako in takoj serviramo.