Pljučna s čemaževo pasto v panceti
Sestavine
- 800 g govejega pljučnega fileja
- šopek čemaža
- 90 ml oljčnega olja
- 50 g zrnate gorčice
- 50 g naribanega parmezana
- sol poper
- 100 do 130 g pancete
- 4 vejice češnjevega paradižnika
- rjavi sladkor
- 500 g majhnega mladega krompirja
- 3 žlice masla
- 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sivi pinot 2018, Ščurek
Meso vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pripravo. Čemaž grobo sesekljamo. 50 ml olja, gorčico, parmezan in čemaž gladko zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo in poprom. Izven sezone lahko namesto čemaža uporabimo mešanico drugih zelišč (peteršilj, majaron, timijan, pehtran).
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Goveji file obrišemo s kuhinjskim papirjem in z vseh strani premažemo z zeliščno pasto. Po zgornji strani in ob straneh ga prekrijemo z rezinami pancete. Položimo ga na peki papir na pekač in postavimo v sredino pečice za 30 do 35 minut.
Medtem olupimo krompir, kuhamo do mehkega v slani vodi in temeljito odcedimo. Maslo raztopimo, z njim prelijemo krompir in previdno zmešamo. Pred serviranjem krompir potresemo s koprom.
Pečeno meso vzamemo iz pečice in ga pokrijemo z alu folijo. Temperaturo v pečici zvišamo na žar funkcijo. Na pekač položimo vejice s paradižniki in postavimo pod žar za 5 minut. Meso nato narežemo na 1 cm debele rezine in serviramo s kuhanim krompirjem in pečenimi paradižniki.