Sestavine

  • 800 g govejega pljučnega fileja
  • šopek čemaža
  • 90 ml oljčnega olja
  • 50 g zrnate gorčice
  • 50 g naribanega parmezana
  • sol poper
  • 100 do 130 g pancete
  • 4 vejice češnjevega paradižnika
  • rjavi sladkor
  • 500 g majhnega mladega krompirja
  • 3 žlice masla
  • 1 žlica sesekljanega kopra

Uvod

Ponosni lastnik celega govejega pljučnega fileja bo dobro razmislil, preden ga bo narezal. Sredina je najdebelejša in iz nje je že Chateaubriandov kuhar izrezal dvojni biftek. Zgornji del je najmanj enakomeren, zato je najboljši za tanke, hitre zrezke. Spodnji pa naredi najlepše medaljone, in kar ostane, gre lahko še v tatarca. Za večjo družbo pa bo potrebno vse to ”žrtvovati”, in takrat se ponavadi odločimo za file Wellington.

Če pa družba ni prevelika in če bi radi, da nekaj fileja še ostane, si pomagamo s pasto in panceto, ki se ne pritožujeta, ker se pljučna zožuje. V njunem ovoju bo ves kos ostal lepo sočen in enakomerno pečen. Le pečica naj ne bo prevroča!

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Sivi pinot 2018, Ščurek
 
Postopek
1

Meso vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pripravo. Čemaž grobo sesekljamo. 50 ml olja, gorčico, parmezan in čemaž gladko zmiksamo v blenderju ter začinimo s soljo in poprom. Izven sezone lahko namesto čemaža uporabimo mešanico drugih zelišč (peteršilj, majaron, timijan, pehtran).

2

Pečico segrejemo na 160 stopinj. Goveji file obrišemo s kuhinjskim papirjem in z vseh strani premažemo z zeliščno pasto. Po zgornji strani in ob straneh ga prekrijemo z rezinami pancete. Položimo ga na peki papir na pekač in postavimo v sredino pečice za 30 do 35 minut.

3

Medtem olupimo krompir, kuhamo do mehkega v slani vodi in temeljito odcedimo. Maslo raztopimo, z njim prelijemo krompir in previdno zmešamo. Pred serviranjem krompir potresemo s koprom.

4

Pečeno meso vzamemo iz pečice in ga pokrijemo z alu folijo. Temperaturo v pečici zvišamo na žar funkcijo. Na pekač položimo vejice s paradižniki in postavimo pod žar za 5 minut. Meso nato narežemo na 1 cm debele rezine in serviramo s kuhanim krompirjem in pečenimi paradižniki.

Oceni
1234