Sestavine

  • 6 podolgovatih šalotk
  • 2 žlici masla
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 120 g aromatičnega sira (tolminc, nanoški)
  • 250 g svežih jurčkov
  • 2 jajci
  • 150 ml mleka
  • 125 g moke
  • 1 žlica grobozrnate gorčice
  • sol, poper
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 2 žlici naribanega parmezana

Uvod

Jurčkov seveda ni nikoli preveč. A včasih je gobarska sreča res takšna, da se potem še nekaj dni zamrzuje, vlaga in suši. Kakšna zmota … Polna košara gob ni kazen temveč nagrada! Torej se nagradite zdaj in takoj, ne pa šele čez nekaj mesecev in vedno z enakimi jedmi in istimi recepti.

Zato tudi dobrih receptov za jedi z jurčki ni nikoli preveč. Zato je tukaj še eden, ki ga zagotovo še niste nikoli prej naredili. Za slovensko pogačo smo uporabili znanje angleške pite in priljubljenost balkanskega bureka, da smo dobili narastek, v katerem ni ničesar preveč. Zato ne pozabite, do prihodnjič morate kupiti večji okrogli pekač.

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Modri pinot 2016, Vina Zavec
 
Postopek
1

Šalotke olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. V majhni ponvi segrejemo žlico masla in žlico oljčnega olja ter vanjo naložimo šalotke s prerezano stranjo navzdol. Na močni temperaturi jih zapečemo, nato jo zmanjšamo in šalotke pražimo še 10 minut, da se zmehčajo. Vmes jih večkrat rahlo premešamo. Solimo in popramo.

2

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Jurčke narežemo na rezine in jih na hitro opražimo v ponvi na žlici masla in preostalem oljčnem olju. Začinimo jih s soljo in sveže mletim poprom.

3

Zmešamo testo iz jajc, mleka, 150 ml vode, moke, gorčice, soli in popra. Sir narežemo na drobne kocke.

4

V modelu za pečenje (premer 24 cm) na štedilniku segrejemo arašidovo olje, vanj naložimo pečene jurčke in šalotko, potresemo s sirom in prelijemo s testom. Po vrhu potresemo s parmezanom in pečemo v pečici 20 do 25 minut.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)