Sestavine

  • 8 Jakobovih pokrovač
  • 1 srednja endivija solata
  • 6 žlic masla
  • 4 žlice oljčnega olja
  • sol poper
  • 50 g svežih črnih tartufov

Uvod

Jakobove pokrovače imamo vedno radi, a vedno drugače. Vi tudi? Potem vam bo všeč ta kombinacija s solato, ki jo nadgrajujejo črni tartufi. A dovolite najprej opozorilo. Druženje najbolj nežnih školjk z najbolj divjimi gobami (gomoljikami) in najbolj trdo solato je namreč tako harmonično, da se lahko hitro spremeni v odvisnost. Zato kar naenkrat le ena pokrovača in le nekaj gramov tartufov niso dovolj, potem bi elegantno, praznično, posebno predjed radi spremenili kar v vsakodnevno glavno jed. A kdo bo to plačal?! Zato kar lepo ostanite pri predjedi in zanjo posebni priložnosti. Res pa je, da boste potrebovali kar veliko pokrovač in tartufov, saj boste nanje želeli povabiti čim več prijateljev.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Malvazija 2013, Rojac
 
Postopek
1

Solato narežemo na manjše kose. Jakobove pokrovače izluščimo iz školjk, oplaknemo z mrzlo vodo in obrišemo do suhega. Lupine školjk umijemo z vročo vodo. Tartufe tanko nahobljamo, morebitne ostanke pa drobno sesekljamo.

2

V veliki ponvi segrejemo 4 žlice masla in žlico olja, dodamo sesekljane tartufe in pražimo 1 minuto. Dodamo narezano solato in jo na močni vročini pražimo 1 minuto, nato temperaturo zmanjšamo in dušimo še 2 minuti. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom, vanjo zamešamo polovico nahobljanih tartufov ter ponev odstavimo s štedilnika.

3

V drugi manjši ponvi segrejemo preostalo maslo in olje, vanjo naložimo Jakobove pokrovače in jih pečemo na močni vročini 1 minuto. Nato jih obrnemo in pečemo na majhni vročini še 2 minuti. Rahlo jih posolimo.

4

V očiščene školjčne lupine porazdelimo pečeno solato s tartufi, nanjo položimo pečene pokrovače, potresemo s preostalimi nahobljanimi tartufi in takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)