Polenta polnjena z lososom
Sestavine
- 120 koruznega zdroba
- 350 ml vode
- 150 ml mleka
- vejica rožmarina
- sol
- 120 g svežega lososovega fileja
- 2 tanki mladi čebuli
- 2 žlici olivnega olja
- 50 g dimljenega lososa
- 25 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- kajenski poper
- 100 g sira zbrinc (ali ne preveč staranega parmezana)

Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 6 kosov
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
- Priporočeno vino: Piro chardonnay supreme 2011, Marjan Jakončič
Zavremo mleko, vodo, rožmarin in sol. Kuhamo 5 minut na majhni temperaturi, nato odstranimo rožmarin in v mleko zamešamo koruzni zdrob. Kuhamo ga med stalnim mešanjme na majhni temperaturi 10 do 15 minut. Model za muffine namastimo in vdolbine napolnimo s kuhano polento, Po vrhu jo poravnamo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
Lososov file narežemo na zelo majhne kocke. Mlado čebulo očistimo in narežemo na tanke kolobarje. V ponvi segrejemo olje, dodamo mlado čebulo, malce opražimo in vmešamo še narezani losos. Pražimo na majhni temperaturi 3 minute in odstavimo s štedilnika. Vmešamo na majhne kocke narezani dimljeni losos ter začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Polento zvrnemo iz modelčkov. Vsaki kupček polente izdolbemo. V vdolbino naložimo lososov ragu in potresemo z naribanim sirom. Postavimo v sredino pečico za 12 minut oz. da se polenta zlato rjavo zapeče.