Sestavine

  • 80 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 1 majhen rdeči čili
  • 1 žlica masla
  • 300 ml mleka
  • sol, poper
  • lovorov list
  • 100 g koruznega zdroba
  • 300 g mladega korenja
  • 250 g zelenih špargljev
  • 2 majhni rdeči čebuli
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 2 žlici medu
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 2 žlički gorčice s semeni
  • 3 žličke ajvarja
  • 150 g mocarele

Uvod

Za aromatično pečenje v pečici so v prelivu med, gorčična semena, kis, ajvar, ob korenju so še šparglji in rdeča čebula, v prilogi je polenta pikantna, zaradi šalotke, česna in čilija, za povrh pa dodamo še mocarel, ki se topi v omako. Vse to je bilo potrebno že v prvem stavku, ker sicer bi nekdo v drugem porekel: ”Le korenje bo za kosilo?!”

V tej jedi so vsi osnovni okusu in še kup dodatnih, zato lahko zgolj podatek o brezmesni-zelenjavni jedi zavede. Tej ”enolončnici” iz pečice, namreč, prav nič ne manjka; oziroma zlahka zmore tudi zahtevno vino, ki onkraj le všečne kisline z maceracijo grozdja in posledično večslojnostjo okusa, tako kot Santeijeva rebula, jed še dodatno poglobi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Korenje umijemo in po dolgem prerežemo na polovico. Čebulo narežemo na 2 cm velike krhlje. Šparglje olupimo na spodnji tretjini in jih narežemo na 10 cm dolge kose.

2

V pekač stresemo korenje in čebulo. V lončku zmešamo oljčno olje, gorčico, med, kis, ajvar, sol in poper. Prelijemo zelenjavo v pekaču, premešamo in pečemo na srednji rešetki 25 minut. 10 minut pred koncem pečenja v pekač stresemo še šparglje in dobro premešamo.

3

Šalotko in česen drobno sesekljamo. Čili narežemo na tanke trakove. V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko, česen in čili ter dušimo na majhni vročini 2 minuti. Dolijemo mleko in 300 ml vode, solimo, dodamo lovorov list in zavremo. Vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhni vročini 20 minut, vmes večkrat premešamo.

4

Na zelenjavo v pekaču porazdelimo manjše kose mocarele in pekač postavimo nazaj v pečico za nekaj minut. V ogreta krožnika naložimo pečeno zelenjavo z mocarelo in potresemo s poljubnimi kalčki (kreša, gorčična semena, redkvica)

Oceni