Polenta s pečeno spomladansko zelenjavo
Sestavine
- 80 g šalotke
- 2 stroka česna
- 1 majhen rdeči čili
- 1 žlica masla
- 300 ml mleka
- sol, poper
- lovorov list
- 100 g koruznega zdroba
- 300 g mladega korenja
- 250 g zelenih špargljev
- 2 majhni rdeči čebuli
- 6 žlic oljčnega olja
- 2 žlici medu
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 2 žlički gorčice s semeni
- 3 žličke ajvarja
- 150 g mocarele
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 730 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Korenje umijemo in po dolgem prerežemo na polovico. Čebulo narežemo na 2 cm velike krhlje. Šparglje olupimo na spodnji tretjini in jih narežemo na 10 cm dolge kose.
V pekač stresemo korenje in čebulo. V lončku zmešamo oljčno olje, gorčico, med, kis, ajvar, sol in poper. Prelijemo zelenjavo v pekaču, premešamo in pečemo na srednji rešetki 25 minut. 10 minut pred koncem pečenja v pekač stresemo še šparglje in dobro premešamo.
Šalotko in česen drobno sesekljamo. Čili narežemo na tanke trakove. V loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko, česen in čili ter dušimo na majhni vročini 2 minuti. Dolijemo mleko in 300 ml vode, solimo, dodamo lovorov list in zavremo. Vmešamo koruzni zdrob in polento kuhamo na majhni vročini 20 minut, vmes večkrat premešamo.
Na zelenjavo v pekaču porazdelimo manjše kose mocarele in pekač postavimo nazaj v pečico za nekaj minut. V ogreta krožnika naložimo pečeno zelenjavo z mocarelo in potresemo s poljubnimi kalčki (kreša, gorčična semena, redkvica)