Sestavine

  • 450 ml mleka
  • 60 g masla
  • 150 g koruznega zdroba
  • 130 g naribanega parmezana
  • 80 g drobno sesekljanih pistacij
  • 5 žlic pesta bazilike in sezama
  • 250 g svežih jurčkov
  • sveže mleti poper, sol
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • olje oljne ogrščice (Kmetija Berce)

Uvod

Saj vem, da se ne sme, a se je vseeno zgodilo. Zato priznam, da bo pol manj bolelo: za tisti ostanek polenta, ki je ostal v loncu, se je, namreč, vnel boj … Pozor, torej, da se tudi vam ne bo tako godilo. Naj bo polente in jurčkov, skratka, dovolj!

Pesto bazilike polento obarva zeleno in sesekljane pistacije ji ob dodatni teksturi dodajo še novi okus. Jurčki so tako hitro popečeni, da so v njih še vse dišave jesenskega gozda in vsi okusi divje mladosti. Namesto, da bi parmezan polento ”kremiral”, ji da hrustljavost in še ”umamnost”. Cvetovi koromača prispevajo barvno lepoto in začimbno širino, za piko na i pa se čez vse še razlije oljna ogrščica, ki seveda ni iz trgovine, temveč s kmetije (Berce)....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Teodor belo selekcija 2010, Marjan Simčič
 
Postopek
1

Zavremo mleko, 60 g masla in 300 ml vode, solimo, vmešamo koruzni zdrob in na majhni vročini skuhamo polento. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj potresemo 100 g parmezana. Postavimo v pečico za 6 do 8 minut, ohladimo in nalomimo na manjše kose.

2

Jurčke narežemo na rezine in jih zlato rjavo opečemo v ponvi na maslu. Solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem. V kuhano polento zamešamo 30 g parmezana, sesekljane pistacije in pesto bazilike.

3

V ogrete krožnike naložimo polento, nanjo pečene jurčke, potresemo z zelišči in cvetovi ter pokapljamo z oljem oljne ogrščice.

Oceni