Polenta s pistacijo in pestom bazilike, jurčki
Sestavine
- 450 ml mleka
- 60 g masla
- 150 g koruznega zdroba
- 130 g naribanega parmezana
- 80 g drobno sesekljanih pistacij
- 5 žlic pesta bazilike in sezama
- 250 g svežih jurčkov
- sveže mleti poper, sol
- 2 žlici masla
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- olje oljne ogrščice (Kmetija Berce)

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
- Priporočeno vino: Teodor belo selekcija 2010, Marjan Simčič
Postopek
1
Zavremo mleko, 60 g masla in 300 ml vode, solimo, vmešamo koruzni zdrob in na majhni vročini skuhamo polento. Medtem segrejemo pečico na 180 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj potresemo 100 g parmezana. Postavimo v pečico za 6 do 8 minut, ohladimo in nalomimo na manjše kose.
2
Jurčke narežemo na rezine in jih zlato rjavo opečemo v ponvi na maslu. Solimo in popramo ter potresemo s peteršiljem. V kuhano polento zamešamo 30 g parmezana, sesekljane pistacije in pesto bazilike.
3
V ogrete krožnike naložimo polento, nanjo pečene jurčke, potresemo z zelišči in cvetovi ter pokapljamo z oljem oljne ogrščice.
Oceni