Sestavine

  • 110 g kuhane sladke koruze (konzerva)
  • 100 g baby špinače
  • 2 žlici sesekljanega peterilja
  • 1 žlica narezanega kopra
  • 3 mlade čebule
  • 3 stroki česna
  • 120 g grobega koruznega zdroba
  • 40 g naribanega parmezana
  • 300 ml mleka
  • 250 ml zelenjavne jušne osnove
  • 40 g masla
  • 100 g feta sira
  • 4 jajca
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • sol, poper
  • pest svežega koriandra

Uvod

Ker je polento potrebno (pre)dolgo mešati, uporabljamo namesto koruznega zdroba instant polento; čeprav vemo, da je z zdrobom in mešanjem polenta neprimerno boljša. Rešitev obstaja! Brez (dolgega) mešanja bo iz zdroba in koruze v pečici s pomočjo fete, parmezana in špinače nastala tako mehka kremna polenta, da bodo v njej jajca zakrknila na oko. Le brez korinadra, mlade čebule in dobrega oljčnega olja po vrhu ne bo šlo.

Vir: Flavour (Yotam Ottolenghi)

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilacijo). Koruzo dobro odcedimo in v sekljalniku grobo zmeljemo. Špinačo očistimo in narežemo na večje trakove. Dve čebuli narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen stisnemo. Feto grobo nadrobimo.

2

V skledi zemšamo sesekljano koruzo, špinačo, peteršilj, koper, narezano mlado čebulo, česen, koruzni zdrob, parmezan, 3/4 žličke soli in sveže mleti poper. Mešanico stresemo v večjo ognjevarno posodo za pečenje z visokim robom. Med mešanjem dolijemo mleko in juho, dodamo na majhne kocke narezano maslo in posodo postavimo v sredino pečice za 20 minut.

3

Posodo vzamemo iz pečice in polento temeljito premešamo. Nato jo za 20 minut postavimo nazaj v pečico, da se zgosti. Posodo ponovno vzamemo iz pečice in z metlico temeljito premešamo. Vanjo zamešamo polovico feta sira in temperaturo zvišamo na 200 stopinj (z ventilacijo).

4

V kuhano polento vtisnemo štiri vdolbine in v vsako ubijemo eno jajce. Rahoo solimo in popramo. Potresemo s preostalim sirom in postavimo v pečico za 12 do 14 minut oz. da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še tekoč.

5

Medtem preostalo čebulo narežemo na majhne kolobarje. V majhni skodelici zmešamo oljčno olje, narezano čebulo in koriandrove lističe. Pečeno polento pokapljamo z zeliščnim oljem in potresemo s čilijevimi kosmiči.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)