Polenta s špinačo in jajci iz pečice
Sestavine
- 110 g kuhane sladke koruze (konzerva)
- 100 g baby špinače
- 2 žlici sesekljanega peterilja
- 1 žlica narezanega kopra
- 3 mlade čebule
- 3 stroki česna
- 120 g grobega koruznega zdroba
- 40 g naribanega parmezana
- 300 ml mleka
- 250 ml zelenjavne jušne osnove
- 40 g masla
- 100 g feta sira
- 4 jajca
- 2 žlici oljčnega olja
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- sol, poper
- pest svežega koriandra
Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Borac 2018, Uroš Rojac
Pečico segrejemo na 180 stopinj (z ventilacijo). Koruzo dobro odcedimo in v sekljalniku grobo zmeljemo. Špinačo očistimo in narežemo na večje trakove. Dve čebuli narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen stisnemo. Feto grobo nadrobimo.
V skledi zemšamo sesekljano koruzo, špinačo, peteršilj, koper, narezano mlado čebulo, česen, koruzni zdrob, parmezan, 3/4 žličke soli in sveže mleti poper. Mešanico stresemo v večjo ognjevarno posodo za pečenje z visokim robom. Med mešanjem dolijemo mleko in juho, dodamo na majhne kocke narezano maslo in posodo postavimo v sredino pečice za 20 minut.
Posodo vzamemo iz pečice in polento temeljito premešamo. Nato jo za 20 minut postavimo nazaj v pečico, da se zgosti. Posodo ponovno vzamemo iz pečice in z metlico temeljito premešamo. Vanjo zamešamo polovico feta sira in temperaturo zvišamo na 200 stopinj (z ventilacijo).
V kuhano polento vtisnemo štiri vdolbine in v vsako ubijemo eno jajce. Rahoo solimo in popramo. Potresemo s preostalim sirom in postavimo v pečico za 12 do 14 minut oz. da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še tekoč.
Medtem preostalo čebulo narežemo na majhne kolobarje. V majhni skodelici zmešamo oljčno olje, narezano čebulo in koriandrove lističe. Pečeno polento pokapljamo z zeliščnim oljem in potresemo s čilijevimi kosmiči.