Poletna zelenjava z žara
Sestavine
- 2 majhna melancana
- 2 bučki
- 12 šalotk
- 6 manjših paradižnikov
- 2 rumeni papriki
- 1 podolgovata rdeča paprika
- 2 feferona
- 4 stroki česna
- 6 vejic origana
- 75 ml oljčnega olja
- sol, poper
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 150 g svežih lisičk
- 1 žlica masla

Melancane narežemo na 1 cm debele kolobarje. Bučki po dolgem razrežemo na četrtine in nato še na 7 cm dolge kose. Šalotke olupimo in prerežemo na polovico. Papriko očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Paradižnik narežemo na debele rezine. Origano osmukamo.
Česen olupimo in ga skupaj z oljem, origanom, soljo in poprom fino zmiksamo v blenderju. Zeliščno olje prelijemo preko zelenjave, dobro premešamo in stresemo v litoželezno posodo.
Žar segrejemo, nanj postavimo posodo z zelenjavo in pečemo pokrito na indirektni temperaturi (200 stopinj) 15 do 20 minut. Medtem majhno ponev močno segrejemo, vanjo stresemo očiščene lisičke in jih sotiramo, da spustijo tekočino. Tekočino odlijemo, v ponev damo maslo in lisičke pražimo 1 minuto. Solimo in popramo.
V pečeno zelenjavo pred serviranjem zamešamo balzamični kis ter jo po potrebi začinimo s soljo in poprom. Potresemo z lisičkami, serviramo še vroče in zraven ponudimo piadine, hrustljave vroče kruhke.