Sestavine

  • 2 majhna melancana
  • 2 bučki
  • 12 šalotk
  • 6 manjših paradižnikov
  • 2 rumeni papriki
  • 1 podolgovata rdeča paprika
  • 2 feferona
  • 4 stroki česna
  • 6 vejic origana
  • 75 ml oljčnega olja
  • sol, poper
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 150 g svežih lisičk
  • 1 žlica masla

Uvod

Poletna zelenjava je najbolj barvita, najbolj debela, najbolj sočna, najbolj vitaminska in največ je je! A kaj imamo od nje? Najmanj … Saj je v solati najboljša, toda zakaj je potem na žaru - najslabša?! Ko spet preberem na meniju frazo ”poletna zelenjava na žaru”, me mine apetit. Spet bodo jajčevci za podplate in bučke za razmočene spužve, spet bo paprika zažgana in čebula (le) surova, spet bomo preveč mesa, ker bo priloga tako nedomiselna, dolgočasna in ubita.

Zato se Šola okusov temu upira in objavlja recept, v katerem je poletna zelenjava na žaru še živa, sočna, barvita, vitaminska, dobra in okusna. Takšna poletna zelenjava z žara ne potrebuje zrezkov, stejkov, čevapov in burgerjev, ni je potrebno skrivati, odmikati, puščati, dovolj je le malo sotiranih lisičk in/ali kozje skute na vrh, pa brezmesni žar dobi povsem novo prihodnost....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Melancane narežemo na 1 cm debele kolobarje. Bučki po dolgem razrežemo na četrtine in nato še na 7 cm dolge kose. Šalotke olupimo in prerežemo na polovico. Papriko očistimo in narežemo na poljubno velike kose. Paradižnik narežemo na debele rezine. Origano osmukamo.

2

Česen olupimo in ga skupaj z oljem, origanom, soljo in poprom fino zmiksamo v blenderju. Zeliščno olje prelijemo preko zelenjave, dobro premešamo in stresemo v litoželezno posodo.

3

Žar segrejemo, nanj postavimo posodo z zelenjavo in pečemo pokrito na indirektni temperaturi (200 stopinj) 15 do 20 minut. Medtem majhno ponev močno segrejemo, vanjo stresemo očiščene lisičke in jih sotiramo, da spustijo tekočino. Tekočino odlijemo, v ponev damo maslo in lisičke pražimo 1 minuto. Solimo in popramo.

4

V pečeno zelenjavo pred serviranjem zamešamo balzamični kis ter jo po potrebi začinimo s soljo in poprom. Potresemo z lisičkami, serviramo še vroče in zraven ponudimo piadine, hrustljave vroče kruhke.

Oceni