Poletna zelenjavna solata z žara
Sestavine
- 1 bučka (260 g)
- 1 melancan (300 g)
- sol
- 1 podolgovata rdeča paprika (200 g)
- 1 konzerva čičerike (neto 240 g)
- Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
- 8 žlic oljčnega olja
- 30 g pinjol
- 1 limona
- 3 vejice timijana
- 1 vejica rožmarina
- 3 stroki česna
- 60 g tahina (sezamova pasta)
- 2 žlici javorjevega sirupa
- poper
- 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 820 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Bohem 2018, Atelier Kramar
Bučko in melancan narežemo na 5 mm debele rezine, posolimo in pustimo stati 10 minut. Papriko očistimo in narežemo na manjše kose. Čičeriko oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in osušimo s kuhinjskim papirjem.
V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo čičeriko in med mešanjem pražimo na srednji vročini 3 do 4 minute. Začinimo jo s soljo in pimentom.
Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Dva stroka česna narežemo na tanke rezine.
Limono razpolovimo in iztisnemo sok. Rožmarinove iglice, timijanove lističe in olupljeni preostali česen drobno sesekljamo. V skodeli gladko zmešamo sezamovo pasto, 3 žlice olja, česen, limonov sok, zelišča, javorjev sirup in 5 žlic vode. Gladko kremo začinimo s soljo in poprom.
Narezane bučke in melancan obrišemo s papirjem in jih zmešamo s 3 žlicami olja. Papriko rahlo posolimo in zmešamo z 1 žlico olja. Zelenjavo spečemo na vročem žaru ali v veliki žar ponvi na štedilniku.
Pečeno zelenjavo zmešamo s praženo čičeriko in jo naložimo na krožnika. Pokapljamo s sezamovo kremo ter potresemo s peteršiljem in pinjolami. Zraven ponudimo hrustljavo bageto.