Sestavine

  • 1 bučka (260 g)
  • 1 melancan (300 g)
  • sol
  • 1 podolgovata rdeča paprika (200 g)
  • 1 konzerva čičerike (neto 240 g)
  • Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
  • 8 žlic oljčnega olja
  • 30 g pinjol
  • 1 limona
  • 3 vejice timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 3 stroki česna
  • 60 g tahina (sezamova pasta)
  • 2 žlici javorjevega sirupa
  • poper
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

Solata? Kako, če pa ni kisla, surova in hladna? Imenujte jo kakorkoli, toda za kosilo jo jejte kot - solato! Čeprav je z žara in četudi ni prava solata, je prava poletna osvežitev. Saj ni zakonsko zapovedano, da mora biti vinaigrette (solatni preliv) vedno le kisel. Spoznajte tahini (sezamovo pasto)!

Razlogov je dovolj: poleti čez dan jemo manj, a vseeno smo lačni, zato mora biti okrepčilo lahko in osvežilno; ko je vroče, je bolj prijetno v senci kot pod klimo, zato smo več na prostem; poleti je čas za vrt, piknik, izlet, kjer je vedno prisoten tudi žar; na žaru je sicer najlažje speči meso, toda to potem ni lahek in osvežilni obed. Zato smo uporabili žar in iz poletne zelenjave spekli solato! Ko smo pečeni poletni zelenjavi dodali kuhano čičeriko, je bil preliv s tahinijem ”zakonsko” zapovedan....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 820 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Bohem 2018, Atelier Kramar
 
Postopek
1

Bučko in melancan narežemo na 5 mm debele rezine, posolimo in pustimo stati 10 minut. Papriko očistimo in narežemo na manjše kose. Čičeriko oplaknemo z mrzlo vodo, odcedimo in osušimo s kuhinjskim papirjem.

2

V ponvi segrejemo žlico olja, dodamo čičeriko in med mešanjem pražimo na srednji vročini 3 do 4 minute. Začinimo jo s soljo in pimentom.
Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Dva stroka česna narežemo na tanke rezine.

3

Limono razpolovimo in iztisnemo sok. Rožmarinove iglice, timijanove lističe in olupljeni preostali česen drobno sesekljamo. V skodeli gladko zmešamo sezamovo pasto, 3 žlice olja, česen, limonov sok, zelišča, javorjev sirup in 5 žlic vode. Gladko kremo začinimo s soljo in poprom.

4

Narezane bučke in melancan obrišemo s papirjem in jih zmešamo s 3 žlicami olja. Papriko rahlo posolimo in zmešamo z 1 žlico olja. Zelenjavo spečemo na vročem žaru ali v veliki žar ponvi na štedilniku.

5

Pečeno zelenjavo zmešamo s praženo čičeriko in jo naložimo na krožnika. Pokapljamo s sezamovo kremo ter potresemo s peteršiljem in pinjolami. Zraven ponudimo hrustljavo bageto.

Oceni