Sestavine

  • 350 g rdeče pese
  • 250 g korenja
  • 300 g majhnega krompirja
  • 2 žlički osmukanih timijanovih lističev
  • 4 žlice oljčnega oljla
  • sol
  • 70 g praženih arašidov
  • 1 rdeči čili
  • 3 žlice arašidovega masla s koščki arašidov
  • 1 žlica limetinega soka
  • 1 žlica javorjevega sirupa
  • 1 žlica sojine omake

Uvod

To ni jed za zelenjavarje, temveč za mesojedce. Zato, ker je brez mesa, pa ga prav nič ne pogreša. Priznamo, v Šoli okusov smo mnenja, da vegetarijanci v svojih jedeh preveč nadomeščajo meso. Dovolj bi bilo, da bi ga nadomestili enkrat tedensko, druge dni pa si pripravljali takšne čistokrvne zelenjavne jedi.

Pa še nekaj nas naučijo ti tako mamljivo karamelizirani poletni gomolji - da ni potrebno čakati na mraz, da gomoljasto zelenjavo potisnete v pečico! Bolj sladki so gomolji, boljši bodo prišli iz pečice. ”Namesto” mesa pa je dovolj le arašidova omaka....

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Korenje olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Rdečo peso prav tako po dolgem prerežemo, a je ne olupimo. Krompir temeljito umijemo in obrišemo do suhega. V skledo stresemo vso zelenjavo, jo prelijemo z oljem, začinimo s soljo, poprom in timijanom ter temeljito premešamo.

2

Pekač obložimo s peki papirjem, nanj stresemo pripravljeno zelenjavo in postavimo v pečico za 35 do 40 minut. Medtem v ponvi brez olja opražimo arašide in jih ohladimo. Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo.

3

V kozici zmešamo arašidovo maslo, sesekljani čili, 60 ml vode, limetin sok, javorjev sirup in sojino omako. Zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 1 minuto. Če je omaka pregosta, dodamo žlico vode.

4

Pečeno zelenjavo potresemo z opraženimi arašidi in ponudimo z arašidovo omako.

Oceni