Poletni zelenjavni narastek
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- sol
- 2 večji šalotki
- 2 stroka česna
- 120 do 150 ml oljčnega olja
- 400 g sesekljanega paradižnika iz konzerve
- 2 lovorova lista
- poper
- čilijevi kosmiči
- 400 g krompirja
- 2 rdeči papriki
- 2 srednje veliki bučki
- 3 do 4 velike paradižnike
- 4 žlice drobtin
- 2 vejici rožmarina

Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
- Priporočeno vino: Rose S 2017, Sanctum
Jajčevca narežemo na 1 cm velike rezine. Rahlo jih posolimo in pustimo stati 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Papriko razpolovimo, odstranimo semena in polovice razrežemo na štiri dele. Bučke po dolgem narežemo na tanke rezine. Paradižnik narežemo na 1 cm debele kose.
V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo olupljeno in sesekljano šalotko in česen ter pražimo dve minuti. Vmešamo paradižnike, dodamo lovor, solimo in popramo ter omako kuhamo na majhni vročini 20 minut.
V veliki ponvi segrejemo nekaj žlic olja in krompir pečemo na močni vročini 3 minute. Solimo in popramo ter ga s penavko poberemo iz ponve na krožnik.
Postopek pečenja ponovimo s papriko in nato še z jajčevci, ki smo jih najprej osušili s kuhinjskim papirjem in šele nato opekli. Pred pečenjem vsake zelenjave v ponev dodamo nekaj žlic olja.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za narastke rahlo naoljimo in na dno porazdelimo krompir. Prelijemo ga s polovico paradižnikove omake, nanjo naložimo melancane in papriko ter prelijemo s preostalo omako. Na omako porazdelimo rezine bučk in na koncu narezani paradižnik. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.
Narastek pečemo na srednji rešetki 20 minut. Medtem drobtine hrustljavo opražimo v 3 žlicah olja. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo, zamešamo ga v pražene drobtine. Zelenjavni narastek potresemo z rožmarinovimi drobtinami in postavimo v pečico še za 10 minut.