Sestavine

  • 2 srednje velika jajčevca
  • sol
  • 2 večji šalotki
  • 2 stroka česna
  • 120 do 150 ml oljčnega olja
  • 400 g sesekljanega paradižnika iz konzerve
  • 2 lovorova lista
  • poper
  • čilijevi kosmiči
  • 400 g krompirja
  • 2 rdeči papriki
  • 2 srednje veliki bučki
  • 3 do 4 velike paradižnike
  • 4 žlice drobtin
  • 2 vejici rožmarina

Uvod

Ko je vroče, sicer ni najboljše še dodatno ”kuriti” s pečico, vseeno pa se poleti pečenju v njej ne moremo odpovedati. Ne nazadnje smo poleti več zunaj, medtem pa se nam znotraj peče kosilo.

Bolj gre za to, da se poleti spremenijo sestavine za pečenje v pečici. Manj je pečenk, več pa je zelenjavnih narastkov! Zato je ta iz vsega, kar trenutno raste na vrtu in ponujajo na tržnici. Ker je sezonska poletna zelenjava tako polna nadokusa, ne potrebuje poletni narastek nobenih zimskih, maščobnih dodatkov. Brez sira, torej, a zato z drobtinami, da hrusta....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Rose S 2017, Sanctum
 
Postopek
1

Jajčevca narežemo na 1 cm velike rezine. Rahlo jih posolimo in pustimo stati 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na 5 mm debele rezine. Papriko razpolovimo, odstranimo semena in polovice razrežemo na štiri dele. Bučke po dolgem narežemo na tanke rezine. Paradižnik narežemo na 1 cm debele kose.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo olupljeno in sesekljano šalotko in česen ter pražimo dve minuti. Vmešamo paradižnike, dodamo lovor, solimo in popramo ter omako kuhamo na majhni vročini 20 minut.

3

V veliki ponvi segrejemo nekaj žlic olja in krompir pečemo na močni vročini 3 minute. Solimo in popramo ter ga s penavko poberemo iz ponve na krožnik.

4

Postopek pečenja ponovimo s papriko in nato še z jajčevci, ki smo jih najprej osušili s kuhinjskim papirjem in šele nato opekli. Pred pečenjem vsake zelenjave v ponev dodamo nekaj žlic olja.

5

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Model za narastke rahlo naoljimo in na dno porazdelimo krompir. Prelijemo ga s polovico paradižnikove omake, nanjo naložimo melancane in papriko ter prelijemo s preostalo omako. Na omako porazdelimo rezine bučk in na koncu narezani paradižnik. Vse skupaj začinimo s soljo in poprom.

6

Narastek pečemo na srednji rešetki 20 minut. Medtem drobtine hrustljavo opražimo v 3 žlicah olja. Rožmarin osmukamo in lističe drobno sesekljamo, zamešamo ga v pražene drobtine. Zelenjavni narastek potresemo z rožmarinovimi drobtinami in postavimo v pečico še za 10 minut.

Oceni