Sestavine

  • 8 manjših krompirjev
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • 1/2 žličke kumine v zrnu
  • 4 rjavi šampinjoni
  • 1 majhno jabolko
  • 2 žlici limonovega soka
  • 150 g gorgonzole
  • 6 rezin pancete
  • 150 g brie sira
  • 4 vejice timijana

Uvod

Našpikan, pravzaprav … Je le v pečici pečen krompir, ki pa je atraktivno (jemo tudi z očmi!) napolnjen s prilogami, ki ga povzdignejo v samostojno jed. Pravzaprav sta to dve jedi, saj sta nadeva dva, toda oba na enem krožniku.

Dva krompirja, ki nadomeščata en zrezek … Zamislite si kos mesa, ki je skrit pod gladino goste gobove omake, v kateri plavajo debele rezine slanine. Da ni tako težko, so v omako, ker je jesen, zamešani jabolčni krhlji. In da je vse skupaj atraktivno (tudi oni jejo z očmi), sta čez plavajočo gmoto naribani dve vrsti sira. Saj ni hišna specialiteta, če ni gratinirana. In tak zrezek ni slovenski, če zraven ni tudi pražen krompir.

Vse to, a na čisto drugačen način, je lahko tudi drugače. Tako, da je krompir našpikan! Le da zrezka potem sploh ne potrebujemo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 480 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Shiraz 2011, Vina Koper
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir dobro umijem in z ostrim nožem vsakega večkrat globoko zarežemo, a ne prerežemo. Krompir premažemo z oljem, potresemo s soljo in kumino ter naložimo na pekač. Pečemo ga v sredini pečice 40 do 45 minut oz. do mehkega.

2

Za nadev olupljeno jabolko in šampinjone narežemo na tanke rezine ter mariniramo z limonovim sokom, soljo in poprom. Panceto narežemo na manjše kose. Gorgonzolo nadrobimo, brie narežemo na rezine.Timijanu osmukamo lističe.

3

V štiri pečene krompirje v zareze izmenično zložimo jabolka in gobe ter potresemo z gorgonzolo. Zareze preostalih krompirjev napolnimo izmenično s panceto in polovico brie sira. Tako polnjene krompirje potresemo s timijanom in pečemo še 12 do 15 minut. Pred serviranjem tiste s panceto potresemo s preostalim brie sirom.

Oceni