Sestavine

  • 1 rdeča čebula
  • 4 stroki česna
  • 500 g mlete jagnjetine
  • 120 g feta sira
  • 150 g izkoščičenih datljev
  • 200 g kuhane čičerike (iz konzerve)
  • 2 žlici harissa paste (ali čilijeve paste)
  • sol, kajenski poper
  • 6 podolgovatih paprik
  • 4 vejice timijana
  • 2 vejici rožmarina
  • 5 žlic olivnega olja
  • 1 veliki zreli paradižnik
  • 1 kumara
  • 3 vejice bazilike
  • 250 g grškega jogurta

Uvod

Orientalska kuhinja je kuhinja vročega podnebja. In kako je vam te dni, vam je kaj vroče? Torej je odločitev jasna, malo pekoče, malo sladko, nekaj drugačnih začimb, vse skupaj zelo osvežilno, nič težko, pa vendar konkretno, ker je zaradi vseh sestavin tako kompleksno. Jagnječje meso, datlji in čičerika skupaj v nadevu paprike, zraven pa solata, ki je pravzaprav omaka, toda ni tzatziki, ker dodani paradižniki razredčijo močne okuse v ustih. Odločiti se morate le še za spremljavo, bageta ali kuskus....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 655 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

Čebulo in 3 stroke česna drobno sesekljamo. V skodelo stresemo mleto meso, čebulo, česen, nadrobljeni feta sir, drobno narezane datlje, odcejeno čičeriko in harissa pasto. Začinimo s soljo in vse skupaj temeljito premešamo.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Papriko blanširamo v vreli slani vodi 3 minute, jo prelijemo z mrzlo vodo in po dolgem prerežemo. Odstranimo semenje in polovice napolnimo z nadevom.

3

Naložimo jih v pekač, pokapljamo z olivnim oljem ter dodamo timijan in rožmarin. Pečemo jih v sredini pečice 25 minut.

4

Medtem paradižnik narežemo na drobne kocke. Kumaro grobo naribamo. Olupljeni česen in baziliko drobno sesekljamo. Zmešamo jogurt, paradižnik, kumaro, česen in baziliko ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Paradižnikov tzatziki ponudimo zraven polnjenih paprik.

Oceni