Sestavine

  • 240 g koruznega zdroba
  • 250 ml mleka
  • 250 ml zelenjavne juhe
  • 5 žlic naribanega parmezana
  • 4 žlice masla
  • 150 g svežih mavrahov (ali rjavih šampinjonov)
  • 1 šalotka
  • šopek čemaža
  • sol, sveže mleti poper
  • šopek divjega hmelja
  • 1 žlica olivnega olja
  • olje oljne ogrščice

Uvod

Polento napolniš s pomladjo, omako zaliješ s s pivom in vse skupaj začiniš z rumeno njivo oljne ogrščice. In vse to je celo - res!

Točno, polento se da tudi polniti. Le dovolj skodelic potrebujete. Piva se sicer ne da zvariti iz divjega hmelja, ki ste ga nabrali na obronku gozda, toda asociacija je, kajne, zanimiva. Ne zaradi piva, bolj zaradi omake. Je, namreč, sploh ne potrebujete. Ne le, da je divji hmelj boljši od divjih špargljev, ponj tudi ni potrebno na Primorsko.

Na vrh, ko je parmezan že lepo porumenel in hrustljav, pa vrhunsko olje (Berce) iz oljne ogrščice. Če pred njim mavrahi, čemaž, polenta še ne vedo, kdo bo glavni, jim je to jasno, ko čeznje polijete globoko-rumeno olje. Dobi tak ”žmah”, da nastane nadokus, ki ga bomo še velikokrat ponovili....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2009, suho, Hiša Joannes Protner
 
Postopek
1

Mleko in zelenjavno juho zavremo, malce solimo in vanjo stresemo koruzni zdrob. Med stalnim mešanjem ga kuhamo na majhni temperaturi 25 minut. Na koncu v kuhano polento zamešamo 2 žlici masla in 2 žlici parmezana.

2

Medtem ko se polenta kuha, olupljeno šalotko drobno sesekljamo, mavrahe očistimo (večje primerke prerežmo na polovico) in čemaž narežemo na tanke trakove.

3

V ponvi segrejemo preostalo maslo, dodamo šalotko in mavrahe ter pražimo na srednji temperatiru nekaj minut. Začinimo s soljo in poprom. Vmešamo še narezani čemaž in pražimo še eno minuto.

4

Osem majhnih skodelic obložimo s prozorno folijo (tako bomo polento lažje stresli iz njih) in v vsako damo žlico polente ter jo poravnamo. Nanjo porazdelimo gobov nadev in prekrijemo s preostalo polento. Skodelice postavimo v hladilnik za najmanj 1 uro.

5

Pred serviranjem pečico segrejemo na 200 stopinj. Polento zvrnemo iz skodelic in položimo na namaščen pekač. Potresemo s preotalim parmezanom in postavimo v ogreto pečico za 8 minut.

6

Divji hmelj blanširamo v slanem kropu 1 minuto, odlijemo vodo in ga stresemo v ledeno mrzlo vodo (da ohrani zeleno barvo). Nato ga stresemo na cedilo in dobro osušimo. V ponvi segrejemo olivno olje, vanj stresemo blanširani divji hmelj, ga na hitro segrejemo ter začinimo s soljo in poprom.

7

Na ogrete krožnike naložimo divji hmelj, nanj položimo gratinirano polento in po želji okrasimo s čemaževimi cvetovi.

Oceni