Sestavine

  • 4 artičoke
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 šalotki
  • 3 stroki česna
  • 3 vloženi sardelni fileji (inčuni)
  • 40 g pinjol
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 100 g drobtin
  • 40 g naribanega parmezana
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 120 g taleggio sira (brie, bel paese)
  • 75 ml belega vina
  • 125 ml kokošje juhe (instant)
  • sol, poper

Uvod

Zakaj smo izbrali sir taleggio, je tukaj. Ker pa so artičoke (pri nas) še vedno posebnost, lahko izberete tudi kakšen drugi topljivi sir, tudi z manj arome. Glavne so, namreč, artičoke. To pa pomeni, da zavihajte rokave, slinček okrog vratu, časopis namesto prta na mizo in delo v roke. Ko so artičoke, je pojedina, za katero ne potrebujemo pribora!

  • Kategorija: Poletje, Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
  • Priporočeno vino: Shiraz 2011, Vinakoper
 
Postopek
1

Artičokam odrežemo zgornjo tretjino in steblo ter odstranimo kar nekaj slojev zunanjih listov. Dno artičok poravnamo z nožem. Očiščene artičoke takoj položimo v posodo z mrzlo vodo, kateri smo dodali sok cele limone.

2

V velikem loncu zavremo slano vodo in artičoke kuhamo na srednji temperaturi 3 minute. Kuhane artičoke temeljito odcedimo.

3

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Olupljeni šalotki in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Dodamo seekljane inčune, pinjole in timijan. Pražimo 2 minuti in vse skupaj stresemo v večjo skodelo.

4

Dodamo drobtine, parmezan, 1 žlico peteršilja in na majhne kocke narezani sir ter previdno premešamo. Krepko začinimo s sveže mletim poprom in po potrebi s soljo.

5

Majhen pekač naoljimo in vanj naložimo kuhane artičoke. S pomočjo žličke med liste razporedimo nadev. V pekač dolijemo vino in juho ter ga postavimo v pečico za 30 minut. Postrežemo še vroče.

Oceni