Artičoke s taleggio sirom in pinjolami
Sestavine
- 4 artičoke
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 šalotki
- 3 stroki česna
- 3 vloženi sardelni fileji (inčuni)
- 40 g pinjol
- 1 žlica svežih timijanovih lističev
- 100 g drobtin
- 40 g naribanega parmezana
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 120 g taleggio sira (brie, bel paese)
- 75 ml belega vina
- 125 ml kokošje juhe (instant)
- sol, poper

Uvod
Zakaj smo izbrali sir taleggio, je tukaj. Ker pa so artičoke (pri nas) še vedno posebnost, lahko izberete tudi kakšen drugi topljivi sir, tudi z manj arome. Glavne so, namreč, artičoke. To pa pomeni, da zavihajte rokave, slinček okrog vratu, časopis namesto prta na mizo in delo v roke. Ko so artičoke, je pojedina, za katero ne potrebujemo pribora!
- Kategorija: Poletje, Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
- Priporočeno vino: Shiraz 2011, Vinakoper
Artičokam odrežemo zgornjo tretjino in steblo ter odstranimo kar nekaj slojev zunanjih listov. Dno artičok poravnamo z nožem. Očiščene artičoke takoj položimo v posodo z mrzlo vodo, kateri smo dodali sok cele limone.
V velikem loncu zavremo slano vodo in artičoke kuhamo na srednji temperaturi 3 minute. Kuhane artičoke temeljito odcedimo.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Olupljeni šalotki in česen drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo šalotko in česen ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Dodamo seekljane inčune, pinjole in timijan. Pražimo 2 minuti in vse skupaj stresemo v večjo skodelo.
Dodamo drobtine, parmezan, 1 žlico peteršilja in na majhne kocke narezani sir ter previdno premešamo. Krepko začinimo s sveže mletim poprom in po potrebi s soljo.
Majhen pekač naoljimo in vanj naložimo kuhane artičoke. S pomočjo žličke med liste razporedimo nadev. V pekač dolijemo vino in juho ter ga postavimo v pečico za 30 minut. Postrežemo še vroče.