Sestavine

  • 400 g svežih polnjenih testenin
  • 1 žlica masla
  • 80 g gorgonzole
  • 12 žajbljevih listov
  • 1 strok česna
  • 100 g kisle smetane
  • parmezan v kosu
  • francoski čili (Piment d'Espelette)
  • sol

Uvod

Testenine so tudi zato tako priljubljene, ker je njihovo kuhanje tako enostavno. Saj vse piše na škrniclju … A četudi so testenine kupljene, vseeno ni tako preprosto. Najprej, ker so testenin, svežih, sušenih, polnjenih, vse mogočih, polne vse živilske trgovine, pa še na bencinskih servisih jih prodajajo. Zato izbira ni enostavna, saj je tudi med kupljenimi testeninami ogromna razlika v kakovosti! Zarto smo te škrniclje, polnjene z dimljeno rikoto in radičem, kupili v delikatesi na italijanskih Opčinah. Ročna, domača izdelava, ki se odlikuje z odličnim okusom. Tudi pri polnjeni pašti, namreč, ni najbolj bistven nadev, temveč testo. 

Tudi najboljše polnjene testenine brez omake še niso pašta. Če so testenine kupljene, naj bo zato omaka vaša! No, ravno zaradi nje pa je ta zapis; da ne pozabimo, kako je Vivi uspela sirova omaka z gorgonzolo, zato se bova vsaj midva vedno znova vračala k temu receptu za kupljene škrniclje, ki jim Italijani pravijo caramele.

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Dišeči traminec 2018, Steyer
 
Postopek
1

Gorgonzolo narežemo na kocke, česen olupimo in stisnemo, žajbljeve liste narežemo na trakove. Testenine skuhamo na zob (al dente) po navodilu na embalaži.

2

V majhni kozici rahlo segrejemo maslo in v njem stisnjeni česen ter žajbelj pražimo na majhni vročini nekaj sekund. Dodamo gorgonzolo in kislo smetano, po potrebi žlico ali dve vode od kuhanja testenin in vse skupaj segrevamo toliko časa, da se sir raztopi. Omako po potrebi rahlo solimo in začinimo s francoskim čilijem.

3

Odcejene testenine stresemo v kozico, previdno premešamo in naložimo v vroča krožnika. Potresemo s sveže naribanim parmezanom.

Oceni